Eksik primini ödeyene emekli olma fırsatı

Eksik primini ödeyene emekli olma fırsatı
Prim borcu nedeniyle yıllarca emekliliği bekleyen esnafa kolaylık sağlayacak anlaşma SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanacak. Böylece, borcunu toptan ödeyen Bağkurlular’ın emekli olması sağlanacak
HERKES DERTLİ


Esnaf ve sanatkarlar, yaşları dolmasına rağmen prim borcunu ödeyemedikleri için emeklilikte sıkıntı yaşıyor. Aynı durum SSK’lılar için de geçerli. Yıllarca ödenemeyen prim borcu Bağkurlu’nun en büyük sorunu. SSK’lılarda prim eksiğini tamamlayamamaktan dertli. SSK primini işveren ödediği için, bu sigortalılarının eksik primi tamamlama imkanı yok.

AYLIK BORÇ 600 LİRA


Ancak, primlerini kendisi ödeyen Bağkurlulara yasal olarak tanınan haklar var. 10 yıllık prim borcu dahi tek kalemde ödenebiliyor. Ama bunun bir maliyeti var. Bugünkü değer üzerinden hesaplanırsa aylık en az 600 lira. Ödenemeyen borçlar cezasıyla yükseliyor. 100-150 bin lira borcu olanlar var. Bu borç ve prim eksiği nedeniyle emekli olamayan Bağkurluya kredi imkanı geliyor.


ÜST YÖNETİMLE GÖRÜŞME


Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, SGK ve Ziraat Bankası üst yönetimiyle geçen hafta bu konuyu masaya yatırdı. Birkaç gün içinde imzalanacak protokolle, emeklilik yaşı gelmiş, yasal olarak tamamlaması gereken sigortalılık süresini tamamlamış olanlar, eksik primini ödeyip emekli olabilecekse düşük faizli kredi verilecek.

48 AYA VARAN VADE


Alınan bilgiye göre; Ziraat Bankası aracılığıyla verilecek kredinin vadesi 48 ay olacak. Bu haktan askerlik borçlanmasını ve doğum borçlanması yaptığı an emekli olabilecek Tarım (çiftçi) Bağkurlusu, esnaf Bağkurlusu, şirket ortakları, muhtarlar, sigorta sonrası doğum yapmış kadınlar, sigorta öncesi askerlik yapmış erkek Bağkurlular yararlanabilecek.

SSK'LILAR DA İSTİYOR!


 POSTA Gazetesi’ni arayarak primini çalışarak tamamlama imkanı olmadığını belirten SSK’lılar da toplu prim borcu ödemesi talep ediyor. Bu yollar 60-65 yaşına gelmiş ancak prim şartına yerine getirememiş yüz binlerce kişinin emekli olabileceği belirtiliyor. Satın alınacak primle devletin kasasına da kayda değer bir para gireceği hesaplanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.