Emekliye ek ödeme zammı!

Emekliye ek ödeme zammı!
Emeklilere her ay verilen ek ödemede artış gündemde. Talepler hayata geçerse, maaşın yüzde 4’ü yerine yüzde 9’u kadar ödeme yapılacak. 2 bin lira maaşı olan, 80 lira yerine 180 lira alacak
Hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur emeklileri vergi iadesi sisteminin yerini alan ek ödeme ile ekstra gelir elde ediyor. Her ay hesaba yatırılan maaşın yüzde 4-5'i oranındaki ek ödemenin artırılması gündemde. Talepler hayata geçerse ek ödeme yüzde 8-9'a çıkacak. Emeklinin geliri artacak. Yaklaşık 12 milyon emeklinin hesabına her ay net maaşlarıyla birlikte ek ödeme de yatırılıyor. Geçmişteki vergi iadesi sisteminin yerine getirilen ek ödemede tutar, emekliye ödenen maaş üzerinden belirleniyor. Ek ödemeler düşük maaşlı emekliler için net aylığın yüzde 5'i, diğerleri için ise yüzde 4'ü oranında oluyor. Burada maaş sınırları her yıl yeniden tespit ediliyor. 900 liranın altındaki maaşlara, net aylığın yüzde 5'i oranında ek ödeme yapılıyor. Daha yukarıdaki maaşlarda ise ek ödeme oranı yüzde 4. Ek ödeme maaş üzerinden belirlendiğinden, net aylık arttıkça ek ödeme de yükseliyor.
 
TÜED GÜNDEME TAŞIDI


Emeklilere her ay verilen bu ödemenin yükseltilmesi gündemde. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere vergi iadesi karşılığı olarak ödenen ek ödeme tutarlarının yetersiz kaldığını ve bu nedenle ek ödeme oranlarının en az yüzde 8-9 olarak yeniden belirlenmesi gerektiğini dile getiriyor. Talepler hayata geçerse, emeklilerin ek ödeme tutarı katlanacak. Halen net maaşı 2 bin lira olan emekli, her ay 80 lira ek ödeme alırken, bu tutar 160 ya da 180 liraya çıkacak. Yani net maaşı 2 bin lira olan emeklinin eline aylık 2 bin 80 lira geçerken, 2 bin 180 lira geçmeye başlayacak.

Emeklilerin pek çoğu bankaya yatan tüm parayı maaşları olarak biliyor. Oysa bankaya yatan ödemenin içerisinde hem net maaş hem de ek ödeme bulunuyor. Bunu öğrenmek de çok kolay. e-Devlet şifresiyle hesaba girildiğinde maaş bilgisi bölümünde emeklinin net maaşı ve ek ödemesi ayrı ayrı gösteriliyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.