Ev alacaklara iyi haber

Ev alacaklara iyi haber
Emlak komisyonları değişti. Bundan böyle ev alırken, ya da kiralarken daha az komisyon ödenecek. Yeni düzenlemeyle emlakçı en fazla yüzde 4 komisyon isteyebilecek...
BU HAFTA ÇIKIYOR
Gayrimenkulün satışında emlakçıya satıcı ve alıcı ayrı ayrı yüzde 3 komisyon ödüyordu. Buna bir de KDV ilave ediliyordu. Kiralamada ise yıllık kira bedelinin yüzde 12’si talep ediliyordu. Faiz, vergi ve tapu harcı indirimlerinin ardından emlakçıların alacağı komisyon da düşecek. İlgili yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YÜZDE 2-2 ŞEKLİNDE
Bundan böyle ev alırken, satarken ya da kiralarken daha az komisyon ödeyeceksiniz. Yönetmeliğe göre; alım-satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin KDV’si hariç yüzde 4’ünden fazla olamayacak. Aksi kararlaştırılmadıkça bu bedel alıcı ve satıcı arasında eşit paylaştırılacak.

CEPTEN DAHA AZ ÇIKACAK
Örneğin; 400 bin liraya satılan bir ev için emlakçı, daha önce alıcı ve satıcıdan toplamda 24 bin lira komisyon artı yüzde 18 KDV (4320 lira) yani toplam 28 bin 320 lira alıyordu. Yeni düzenlemeyle KDV dahil 18 bin 880 liradan fazla komisyon talep edemeyecek. Bir başka deyişle alıcı ve satıcı yüzde 2’şer (KDV dahil 9 bin 440’ar lira) komisyon ödeyecek.

1 AYLA SINIRLANACAK
Düzenlemeyle kiralama hizmet bedeline de sınır geldi. Kiralamada komisyon, KDV hariç bir aylık kiradan fazla olamayacak. Örneğin; 1000 liraya kiralanan bir evde emlakçı en fazla 1000 lira hizmet bedeli talep edebilecek. KDV ile bu 1180 lira olacak. Mevcut uygulamada ise emlakçı 1200 lira komisyon isteyebiliyordu. Bu da KDV ile birlikte 1416 liraya çıkıyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.