1 MAYIS'TA ARBEDE!

1 MAYIS'TA ARBEDE!
1 Mayıs'ta Taksim'e çıkan bütün yollar polis tarafından kapatıldı. Saraçhane'de toplanan kalabalık Taksim'e doğru hareket edince polis müdahale etti.

Mecidiyeköy'den Okmeydanı'na yürümek isteyen meslek örgütleri ve sendika üyeleri de polisle çatıştı. 20 kişi gözaltına alındı.

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplandı. Alana girmek isteyen yurttaşlar, üst aramasından geçirildi. Valiliğin kararıyla yasaklanan Taksim Meydanı'na yürüyüş noktaları ise bariyerler ve TOMA araçlarıyla kapatıldı.

CHP Gençlik Örgütü "Kırılsın Zincirler Özgürleşsin İşçiler" pankartı açtı. DİSK yürüyüş öncesi "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganı attı.

Sol partiler katıldı

Sosyalist sol partiler, Saraçhane'de kitlesel olarak yer aldı. Taksim'e yürümek üzere Saraçhane'de üyeleriyle yer alan partilerden biri olan Türkiye Komünist Hareketi'nin (TKH) korteji "Yobazın karanlığını, paranın saltanatını, yabancının roketini yenecek işçi sınıfına selam" yazılı pankartın arkasında toplandı. Türkiye Komünist Partisi de Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamak için Yenikapı'dan Saraçhane'ye doğru yürüdü. Katılanların arasında TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan da yer aldı.

Kaldırım taşı atıldı

Saraçhane'deki toplanma alanından Taksim'e doğru yürümek isteyen bir gruplar, Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında polisle karşı karşıya geldi. Saraçhane'de buluşan diğer gruplardan bazıları ise tarihi Bozdoğan su kemerindeki çevik kuvvet ekipleri ve TOMA'lara doğru saat 12.00 civarında yürüyüşe geçti. Grup içerisindeki bazı kişiler barikatı aşmaya çalışırken, polis biber gazı ve plastik mermi müdahale etti. Grup zaman zaman taşla karşılık verdi. Polis ekipleriyle grup üyeleri arasında yaşanan arbede sırasında bir kişinin polise damacana ile vurduğu görüldü. Polisin yaptığı müdahalenin ardından grup Aksaray Meydanı’na doğru dağıtıldı. Güvenlik önlemlerine destek için gelen alt geçitten Bozdoğan Kemeri'ne yürüyen Çevik Kuvvet ekiplerine alt geçidin korkuluklarında bekleyen grup tarafından kaldırım taşı atıldı. Olayda, çok sayıda polis yaralandı. Yaralı polisler için olay yerine ambulanslar geldi.

20 kişi gözaltına alındı

Yasağa rağmen Taksim'e çıkmak için Mecidiyeköy'den Okmeydanı'na yürümek isteyen meslek örgütleri ve sendika üyelerinden oluşan 6 grup ellerindeki bayrak ve flamalarla slogan atarak polisin güvenlik önlemi aldığı noktaya geldi. Polis ekipleri geçişe izin vermezken, grup üyeleri slogan atmaya devam etti. Polis ekiplerinin geçişine izin vermediği yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Beşiktaş'tan Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti. Pankart açıp slogan atarak yürüyen grup, gözaltına alındı.

İşe gidemediler!

Polisin aldığı önlemler kapsamında bazı güzergahlardaki toplu taşıma araçlarının seferleri iptal edildi. Çok sayıda vatandaş işine gitmek için araç bulamadı.Tedbirler kapsamında çalışmayan metrobüs de çalışmadı. Zincirlikuyu Metrobüs durağına gelenler geri dönmek zorunda kaldı.

Metrobüse binemeyen Mustafa Akça, "Anadolu yakasına geçeceğim ama metrobüsler kapalı. Soruyorum kimse düzgün birşey söylemiyor. Şimdi Beşiktaş’a kadar yürüyeceğim. Buradan motorla geçebiliyormuşum ama karşıdan buraya geçemiyormuşum" diye konuştu. Avcılar’a gideceğini söyleyen Sinan Şentürk ise "Araba yok nasıl gideceğim bilmiyorum. Metrobüs de metroda kapalı.Taksi de yok" diye konuştu. Zincirlikuyu metrobüs durağına gelen başka bir kişi ise "Perpa’ya gideceğim şu an ama yeniden Yenikapı’dan otobüse binmem gerekiyor. Metrobüse de binemedim. Bugün Eskişehir’e gideceğim ama büyük ihtimalle treni de kaçıracağım" dedi. Motokurye Muharrem Çabuk ise kapalı yollar nedeniyle çalışamadığını belirterek, "İşe gidemiyorum. Fulya’da işyerim. Yol kapalı. Biz de bir çalışanız, vardiyam geçiyor. Patron da beni arıyor neredesin diye soruyor" şeklinde konuştu.

TURİSTLER YÜRÜMEK ZORUNDA KALDI

İstanbul Valiliği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla alınan önlemler kapsamında; sabah erken saatlerde Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, çöp konteynerleri de kaldırıldı. Farklı ülkelerden İstanbul’a gelen ve Taksim çevresinde otellerde kalan turistler de havalimanına gidecek transfer bulamayınca valizleriyle alandan ayrıldı. Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe'de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı. Tedbir alınan alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi. Sabah saatlerinde işe gitmek isteyen vatandaşlar araç bulamayınca yürüdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.