TGC Basın Müzesi’nde Etem Çalışkan’ın Arşivinden Anılar Sergisi açıldı

TGC Basın Müzesi’nde Etem Çalışkan’ın Arşivinden Anılar Sergisi açıldı
TGC Basın Müzesi’nde 24 Ekim-11 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenen sergide hattat, ressam ve gazeteci Etem Çalışkan’ın 72 adet eseri sergileniyor.



Etem Çalışkan: “Sergim Cumhuriyet’in 100. Yılı adına bir kutlama adımıdır”



İstanbul- Türkiye’nin en önemli kaligrafi sanatkârlarından biri olan ve Atatürk’ün imzasını stilize eden, Anıtkabir kitabelerini yazan ekipte yer alan, hattat, gazeteci ve ressam Etem Çalışkan’ın sergisi TGC Basın Müzesi’nde açıldı. 24 Ekim 2022 saat 14.00’de TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun ve Etem Çalışkan’ın konuşması ile açılan sergi, 11 Kasım 2022 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Serginin açılışındaTGC Başkanı Turgay Olcayto yaptığı konuşmada “Üyemiz Etem Çalışkan sürekli üreten bir sanatçı. Onun katkısıyla sanatımız her gün biraz daha gelişecek. Sanat ülkemizde ne kadar engellenirse sanatçı resmini yapacak, yazısını yazacak, karikatürünü çizecek. Sanatçıların emekleri kuşaklara aktarılacak. Gelecek güzel günlerden umudum var, hiç umutsuz olmadım. Etem Çalışkan bu umudu yeşerten sanatçılardandır. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

Hattat, Gazeteci ve Ressam Etem Çalışkan ise “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne sergi için teşekkür ediyorum. Çalışmalarıma Basın Müzesi’nde yer verdiler bu benim için onurdur. Ben Cumhuriyet çocuğuyum. Cumhuriyetimizin 100. Yılına kutlama adımıdır bu sergi aynı zamanda. Ben bu amaçla sergiyi düzenledim” diye konuştu.

ETEM ÇALIŞKAN KİMDİR?
1928 yılında Mersin’de doğdu. Mersin Lisesi’ni ve Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. Hattat Emin Barın ve ressam Sabri Berker’in öğrencisi oldu. 1953 yılında Anıtkabir kitabelerinin yazılışında Emin Barın’ın asistanlığını yaptı. Aynı yıl Yeni Sabah Gazetesi’nde ressam ve kaligraf olarak gazeteciliğe başladı. İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı. Ankara’da Zafer, Öncü; İstanbul’da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. 1982 yılında Hürriyet Gazetesi’nden emekli oldu. Her yılın 10 Kasım’ında gazetelerde yayımlanan Atatürk portrelerini çizdi. Emekli olduktan sonra Milliyet Gazetesi’nin Türk Büyükleri’ni, Sabah Gazetesi’ne Yunus Emre Divanı’nı hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı. Türk Büyükleri çalışması albüm kitap olarak yayınlandı. 1980 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paralarını tasarladı. 1984 yılında PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisi’ni hazırladı. Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adı eserini el yazısıyla yazdı. 844 sayfadan oluşan iki ciltlik eser, 2002’de yayımlandı. 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Ödülü’ne değer görüldü. Etem Çalışkan, kaligrafi alanında 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı. Basın Şeref Kartı taşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.