Ne olacak bu festivallerimiz

 Durun bir dakika hemen paniklemeyin.    Başlığı 'Ne olacak bu festivallerimiz' attık diye sakın ha, festivallere tamamen karşı olduğumuzu falan sanmayın.
Sadece amacına ve içeriğine uygun olmayan festivallerimize bir kaç lafımız olacak.
Türkiye'nin önde gelen, anlı şanlı bütün sanatçılarını halka ücretsiz seyrettirmek şahane şey.
İnsanları akşamları meydanlara toplamak olağanüstü şey.
En az bir hafta, hatta arada bir on günden daha fazla bir süre kenti hareketlendirmek, esnafa az da olsun katkı sunmak, sokakları şenlendirmek muhteşem bir şey.
Çok az da olsa yerel sanatçılara da yer vermek, yerel insanlara da görev vermek, katkı sunmak, değer vermek, plaket vermek, on numara beş yıldız bir şey.
Bazı tarihi ve kültürel değerlerimizi ülkemiz dışına da taşıyıcı tanıtımlarda bulunmak çok daha şapşahane bir şey.
Bütün bunlar güzel.
Gelelim bu güzellikler arasında, adına festival dememize rağmen festival düzenleyen diğer yerlerle ilgili ünlü sanatçı sahneye çıkartma yarışı dışında;
 Hangi festivalimizde o akşam sahne alan ünlü pop yıldızı dışında, yöresel bir güzellik sergilenerek, ülke ve ülke dışı gündeminde adından söz ettiriyor.
 Hangi festivalimizde o akşam sahne alan ünlü rock yıldızı dışında, yöresel bir buluş, bir hikaye, bir çalışma, bir etkinlik, bir eser, bir sorun, ülke ve ülke dışı gündeminde adından söz     ettiriyor.
 Hangi festivalimizde o akşam sahne alan ünlü bir türkücü dışında, festivalin kimliği, karekteri, kişiliği, ülke ve ülke dışı gündeminde adından söz ettiriyor.
 Hangi festivalimizde o akşam sahne alan ünlü sanat yıldızı dışında, sosyal sorumluluk mesajları anlamında, çevresel sorunların mesajları anlamında, ekonomiksel sorunların sebebi anlamında, yapılan çalışmalar ve mesajlar, ülke ve ülke dışı gündeminde adından söz ettiriyor.
***
Tamam şimdi diyeceksiniz bu mesajalrı vermek festivalleri düzenleyenler kadar biraz olsun medya mensuplarına da düşmez mi?
Haklısınız bir açıdan.
Ancak; siz festival düzenlerken hedef olarak festivalde sahne alacak yıldızları önemserseniz bu gerçeklerden kurtulamazsınız.
Olması gereken ne mi diyorsunuz?
Tamam kentli bedava sanatçı izlemek ister.
Bedava tiyatro seyretmek ister.
Bedava ünlü yıldızları seyretmek ister.
Ancak yılın belli zamanlarında konserler vererek bu talebi karşılayabilirsiniz.
Ama adına festival diyorsanız, ünlü sanatçılar dışında da geniş içerikli faaliyetleriniz olmalı.
Kimse kusura bakmasın, Çatalca Erguvan Festivali'ni ve Silivri'de arada bir düzenlenen, karpuz, domates, tarım festivalini tam anlamı ile olmasa da örnek alınabilecek festivaller olarak gösterebiliriz.

Doğa yürüyüşüne bekleriz
Buyurun sizlere güzel bir etkinlik.
Yarın saat:10.00'da Çatalca Mehmetçik Meydanı'nda buluşarak, tarih öncesi izlerine yürüyeceğiz.
Bir aksilik olmaz ise katılacağım bu etkinliğe müsait olan dostları da davet ediyorum.
İstanbul ve Çatalca'nın tarih öncesi izlerini araştıran ve yüzeysel kazı çalışmaları yapan İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Emre Güldoğan ve ekibinin de katılarak sunumlar yapacağı bir tarih ve doğa yürüyüşü, Çatalca 18. Erguvan Festivali Programı çerçevesinde Çatalca Belediyesi ve Çatalca Çevre Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek.
7'den 77'ye herkesin katılacağı yürüyüşe katılımcıların yanına sadece spor ayakkabısı almaları kafi.

Günün sözü: Hayatta yapılacak o kadar çok hata vardır ki; aynı hatayı yapmakta ısrar etmenin anlamı yoktur. -Paul Sartre

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi