CHP'li başkanlara ön seçim geliyor

CHP'li başkanlara ön seçim geliyor
CHP, 9-10 Mart'ta yapacağı 19. Olağanüstü Kurultay öncesi önemli değişiklikler içeren yeni bir tüzük taslağı çalışmalarında sona gelindi.
CHP, 9-10 Mart'ta yapacağı 19. Olağanüstü Kurultay öncesi önemli değişiklikler içeren yeni bir tüzük taslağı çalışmalarında sona gelindi.

Son tüzük toplantısında “milletvekili adaylarının belirlenmesi” konusunda tartışma yaşanmıştı.

Mevcut tüzükteki, “merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı, partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15’inden fazla olamaz” ifadelerine, daha önce hazırlanan tüzük taslağında, “partinin en fazla 1 milletvekili çıkardığı yerlerden gösterilen toplam milletvekili aday sayısı bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir” şeklinde eklenen düzenleme tepki çekmişti.

Yapılan eleştirilerde, bu düzenlemenin önseçimle milletvekili belirlenmesini ortadan kaldırdığı savunularak, bu durumun tüzüğü antidemokratik hale getirdiği ifade edilmişti.

Son tüzük taslağında bu ifadeler çıkarıldı. Bu ifadelerin yerine “Partinin son genel seçimlerde yüzde ondan az oy aldığı seçim çevrelerinde gösterilen toplam milletvekili aday sayısı ile örgüt denetiminde sandık konulması suretiyle yapılacak eğilim yoklaması sonucu belirlenecek milletvekili aday sayısı, bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir” cümlesi eklendi.

Öte yandan taslakta, belediye başkan adaylarının belirlenme yöntemlerine "ön seçim" de eklendi. Aday belirlenmesinde, ön seçim, merkez yoklaması veya aday yoklaması yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına PM karar verecek.

Mevcut tüzükte yüzde 33 olan cinsiyet kotasının korunduğu taslakta, gençlik kotası yüzde 10'dan 20'ye yükseltildi. Ancak bir önceki tüzük taslağında "gençlik" yaş sınırı 30'dan 35'e yükseltilmişti. Son taslakta bu yaş sınırı yeniden 30’a çekildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.