Yerli üreticiye büyük darbe!

Yerli üreticiye büyük darbe!
CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer, Tarım Bakanlığı 600 bin baş besilik sığır ithal edecek olmasını eleştirdi.

Gürer, yanlış tarım politikaları nedeniyle ülkemizde oluşan hayvan açığının, ithalatla kapatılmaya çalışıldığını, bu durumun ise yerli üreticiye değil yabancı üreticiye yaradığını söyledi

 

 

 

2024 yılı için 600 bin baş besilik sığır ithalatına ilişkin duyurunun yapıldığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Et ve Süt Kurumu gerekli hamleleri zamanında yapamadı. Ya da yaptırılmadı. Yem fiyatlar yanında ahır maliyet artışlarıyla da baş edemeyen üretici hayvanlarını kesime gönderdi. Siyasi iktidar da bu  süreci seyredip hayvan varlığında Avrupa’da birinciyiz türküsü söyledi. 2023 yılı ithal bitecek derken hayvancılık patladı. 2024 yılında da ithal devam edeceği açıklandı. Sorunu ithal hayvan getirerek çözmeye çalışıyor. Et Fiyatları ise ithale rağmen rafta artıyor. Besicide tüketicide mağdur ediliyor. Hani Türkiye Avrupa’da hayvan varlığında birinciydi?” diye sordu.

 

 

Rapora atıf yaptı

 

Yanlış tarım politikaları nedeniyle oluşan hayvan açığının ithalatla kapatılmaya çalışıldığına dikkat çeken Gürer, “Et ve Süt Kurumunun (ESK) belirlediği alım fiyatlarının üreticilerin maliyetine uymadığı, Sayıştay raporlarına yansıdı. Sayıştay’ın 2023 yılına ait raporunda, ‘alım fiyatlarının üretici maliyetleri ile uyumlu olmadığı, piyasa fiyatlarının gecikmeli olarak izlendiği, piyasada oluşan fiyatlara öncülük edilemediği ve regülasyon görevinin yeterince yerine getirilemediği tespit edilmiştir’ ifadelerine yer verildi” değerlendirmesinde bulundu. Sayıştay’ın EKS ile ilgili 2023 yılı raporlarında yer alan tespitler üzerinden değerlendirmelerde bulunan Gürer, “Sayıştay raporunda göre EKS’nin açıkladığı büyükbaş karkas kesim fiyatlarının üretici maliyetlerinin altında olması nedeniyle hayvan arzının fazla olduğu dönemlerde üreticilerin zararına kesim yaptığını, sonraki dönemlerde ise azalan hayvan varlığına paralel olarak da piyasa kesim fiyatları normalin üzerine çıktığı belirtiliyor. Sayıştay raporunda yer alan en çarpıcı nokta ise 18 milyon adet ile büyükbaş hayvan varlığının en yüksek olduğu 2020 yılından itibaren üretim maliyetinin altında kesim fiyatı açıklanması nedeniyle üreticiler zarardan kaçınmak için hayvancılık faaliyetlerini sonlandırmış olduğunun tespit edilmesidir. Zira 2020 yılında 18 milyon olan hayvan varlığı 2022’de 16,8 milyona inmiştir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.