Bebeklerin dişine kıymet verin!

Bebeklerin dişine kıymet verin!
Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Banu Öter, anne ve babaları çocuklarının diş hekimi muayenesi ve diş tedavilerini ertelememeleri konusunda uyardı.

Bebeklerde ilk diş hekimi muayenesinin gecikmesinin gelecekte önemli sorunların tedavisine engel olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Banu Öter, bebeklerin ilk diş çıktıktan sonra en geç 1 yıl içinde ilk muayenelerinin yapılması gerektiğini dile getirdi

Süt dişlerinin çene gelişimi ve konuşmadaki önemine dikkat çeken Öter, çocuklarda diş çürüklerinin önlenmesi ile ağız ve diş sağlığı için önerilerde bulundu. 
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası'nda diş sağlığının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Banu Öter, bebeklerde ilk dişin çıkmasından sonraki 6 ay veya 1 sene içinde diş hekimi muayenesinin gelecekteki olası sorunları önleyeceğini söyledi. İlk muayenede çene gelişimi, ağız içi yumuşak dokuların kontrolünün son derece önemli olduğunu belirtti.  


Doç. Dr. Banu Öter, “Çocuklarda diş muayenesinin ertelenmesi, tedavinin geciktirilmesiyle pek çok olumsuzluğa neden olur. Çürükler çocuklarda şiddetli diş ağrısına yol açabilir. Ağız ve diş eti hastalıkları, çocukların genel sağlığını etkileyebilir. Özellikle diş eti hastalıkları, inflamasyon ve enfeksiyonlara neden olarak, vücutta çeşitli sorunlara yol açabilir. Bunlar arasında sindirim problemleri, kalp ve dolaşım bozuklukları, solunum yolu enfeksiyonları görülebilir. Ağız sağlığı bozulduğunda yiyeceklerin düzgün çiğnenememesi ve sindirime uygun bir şekilde hazırlanamaması sindirim sorunlarına neden olabileceği gibi çürüklerin ilerlemesi, dişte apse oluşumuna, erken diş kaybına, çene gelişiminde sorunlara ve konuşma problemlerine yol açabilir" dedi.


Süt dişlerinin, çocukların beslenmeleri, konuşması ve çene gelişimleri açısından oldukça önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Banu Öter, sağlıklı süt dişlerinin çocukların yemekleri doğru şekilde çiğnemeleri ve konuşması üzerinde etkili olduğunu belirtti. Öter, sağlıklı süt dişlerinin sürekli dişlerin de düzgün bir şekilde çıkmasını desteklediği gibi süt dişlerinin erken kaybının sürekli dişlerin çene yerlerini yanlış almasına neden olabileceğini ifade etti. 


Anne ve babalara çocukların ağız bakımlarını nasıl yapacakları konusunda bilgi veren Doç. Dr. Öter, “Öncelikle anne - baba olarak dişlerinizi düzenli fırçalayarak çocuklarınıza rol model olabilirsiniz. İyi bir örnek olmak iyi alışkanlıklar kazandırmaktır. Dişlerinizi çocuğunuzla birlikte fırçalayabilirsiniz. Çocuğunuz sizinle vakit geçireceği için diş fırçalama zamanlarını keyifli anlar olarak benimseyecektir. Renkli diş fırçaları ve düzenli diş fırçalama alışkanlığını ödüllendirme sistemiyle ağız bakımı konusunda destekleyerek çocuklarınıza alışkanlık kazandırabilirsiniz" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.