Güçlü beslen hasta olma!

Güçlü beslen hasta olma!
Soğuk algınlığı, grip, sinüzit ve boğaz enfeksiyonları gibi üst solunum yolu hastalıkları, kış mevsiminde sıklıkla görülüyor.

Diyetisyen Deniz Pirçek, “Beslenme rutininde dikkat edilmesi gereken noktaları göz ardı etmeyen kişiler, mevsimsel solunum yolu hastalıklarının etkilerini daha hafif atlatabiliyor” dedi

Üst solunum yolu enfeksiyonları; soğuk algınlığı, grip, sinüzit ve farenjit gibi hastalıkları kapsıyor. Bu enfeksiyonlar, genellikle virüs veya bakteri kaynaklı oluyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sağlığımız üzerindeki etkileri bazen çok hafif seyirli olurken, bazen de ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Medikal tedavilerin yanı sıra, üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadele ve iyileşme sürecinde beslenme de büyük önem taşıyor. Medicana Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Deniz Pirçek, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı beslenme önerilerinde bulundu.  Pirçek, bağışıklığı destekleyen ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede önemli rol oynayan beslenme programı hakkında şu bilgileri verdi: 

Bol bol sıvı tüketin
"Su, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları gibi sıvıları bolca tüketmek, vücudu nemli tutar ve iyileşmeyi hızlandırır.

C vitaminini ihmal etme
C vitamini içeren portakal, mandalina, çilek, kivi, brokoli, kuşburnu gibi besinler, bağışıklık sistemini destekler ve enfeksiyonla savaşta yardımcı görev üstlenir.

Zengin protein kaynakları var
Protein, vücuttaki hücrelerin onarımına yardımcı olur. Tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve yoğurt gibi protein açısından zengin besinleri tercih edebilirsiniz.

Baharata dikkat
Zencefil, sarımsak, soğan gibi baharatlar, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savunma mekanizmalarını destekler. Ancak bazı durumlarda baharatlı yiyecekler boğaz tahrişine neden olabilir. Bu nedenle, rahatsızlıklar devam ettiğinde baharatlı yiyecekleri sınırlamak faydalı olabilir.

Yoğurt da yemelisiniz
Yoğurt gibi probiyotik içeren besinler, bağırsak sağlığını destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Doğal yöntemler

Bal, boğazı yatıştırabilir ve antiseptik özelliklere sahiptir. Zencefil çayı ise antienflamatuar etkileriyle bilinir. Enfeksiyonlara karşı; istenilen miktarda taze zencefil bir kavanoza rendelenir. Üzerine bal ve limon suyu eklenerek buzdolabında bekletilir. Gün içinde 1-2 bardak ılık suya eklenerek tüketilebilir. 

Dinlenmek iyi gelir
İyi bir beslenme programının yanında yeterli dinlenme, iyileşme sürecini hızlandırabilir. Vücut, dinlenme sırasında enerjisini enfeksiyonla mücadele için kullanır. Her bireyin ihtiyaçları farklı olduğundan, özellikle herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya özel bir diyet uyguluyorsanız, bir sağlık profesyoneli ve beslenme uzmanının önerilerine uygun davranmanız önemlidir."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.