İlacı bile borçla alıyorlar!

İlacı bile borçla alıyorlar!
Yayılan salgınla birlikte hastane acilleri dolarken, ilaç fiyatları da cep yakıyor. Hastalar borçla, tanıdık eczacılar sayesinde ilaç aldıklarını söylüyor

Son aylarda yayılan çoklu salgınla birlikte hastanelerin acil servisleri ve yoğun bakımlar dolarken ilaç fiyatları da cep yakıyor. Evrensel'den Kübra Kırımlı'nın haberine göre; Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi acilindeki yurttaşlar adı konmayan salgına yakalandıklarını dile getirip ateş pahası olan ilaç fiyatlarından dert yandı. Kalp hastası emekli bir yurttaş ilaç almak için gittiği eczaneden borçla döndüğünü söyleyerek “Eczaneye 300 TL eksik ödedim. Artık eczaneye borcumuz oluyor. Eczacı tanıdık olmasa yandık” diye konuştu.

Kazandığmız para yetmiyor

Annesiyle hastanenin acil servisine gelen Ebru, 7 kişilik nüfusa bakan babasının net bir geliri olmadığını söylüyor. Oto yıkamacı olan babasının kazancının ne gıdaya ne de ilaca yettiğini anlatan Ebru “Babam yevmiye usulü çalışıyor. Eline geçen para çoğu zaman asgari ücreti bulmuyor” dedi. Bir süredir hasta olan annesine şeker hastalığı teşhisi konulduğunu dile getiren Ebru “Devlet şeker ölçümünde kullanılan cihazın ücretini karşılamıyormuş. Geçen gün 610 TL verdik de aldık cihazı. Ben okuyorum. Annem evimize yakın bir binanın temizliğine gidiyor, ben çöplerini topluyorum. Aylık 500 lira geçiyor elimize. Kazandığımız annemin şeker ölçüm aletine bile yetmiyor” dedi.  Kısa bir süre önce evdeki herkesin birden hastalandığını söyleyen Ebru “İlaçlara verdiğim paradan sonra hemen her şeyden kısmak zorunda kaldık. Ne gıdaya ne ilaca ne de kitaba para yetiyor” diye konuştu.

9 buçukta geldim saat 3 oldu


İnşatta babasına yardım ederken yaşadığı iş kazası sonucu acile gelen 20 yaşındaki Serkan durumlarını “‘Halimiz hal değil” diye anlatıyor.  İlk kez babasına yardım için inşaata gittiğini onda da düştüğünü anlatan Serkan “Ayağım, belim ağrıyor. Geldim buraya, önümde 10 kişi var. Tek bir tomografi cihazı varmış. Bekliyorum. Valla ben 20 yaşındayım, bu ağrıyla beklerken usandım. Baktım yaşlı insanlar da bekliyor. Nasıl bekliyorlar anlamadım” dedi.  Hüseyin Gazi Mahallesi’nden 45 dakikada hastaneye geldiğini söyleyen Serkan, “Ben hastaneye ulaşmak için niye bu kadar yol gitmek zorundayım diye sordum kendime. Buraya geldim burada da tek cihaz varmış! Sabah 09.30’dan beridir buradayım. Saat 15.00’e geliyor. Her şey bitti, sonucun çıkmasını bekliyorum” ifadelerini kullanarak geçen hafta salgın nedeniyle biri antibiyotik olmak üzere ilaçlara toplam 700 TL vermek zorunda kaldığını söyledi.

Aciller insanla dolup taşıyor


Sitelerde taşımacı olarak çalışan, ayağına mobilya düştüğü için acile geldiğini söyleyen 48 yaşındaki bir işçi, “İşveren buraya getirdi. Acılı halde 3 saat burada bekledim. Acil doktoru baktı, ‘ezik bu’ dedi. Ben çok ağrım var falan deyince biraz daha bekleyerek ortopedi doktoruna göründüm. Kırık olduğunu söyledi” dedi. Kısa muayene süresi nedeniyle doktora derdini anlatamadığından dert yanan işçi “Bak acildeki doktor kırığı anlamadı. Ama acili görüyorsun, bağıran, çağıran ana baba günü ortalık. Ben emekçiyim, alnımın teriyle para kazanıyorum. Daha önce de iş kazası yaşayarak acile geldim. Ama hastaneler eskisi gibi değil ki... Sistem karmakarışık. Hastanelerden memnun değiliz. Allah kimseyi düşürmesin” diye konuştu.

Acilde ayakta sıra bekleyen insanlar


Acilde bekleyen vatandaş sayısına oturma alanı yeterli gelmiyor, çoğu hasta ayakta bekliyor. Sabaha kadar kulak ağrısından uyuyamadığı için eşini acile getirdiğini söyleyen yaşlı bir amca, kalp hastası olduğunu söylüyor. Raporu bittiği için geçen gün ilaç almaya gittiğinde eczaneden 785 TL fatura çıktığını anlatarak ekliyor: “Cebimde o kadar para yok. Eczacıya 300 eksik ödedim. Artık eczacıya borcumuz oluyor. Eczacı tanıdık olmasa yandık. Emekliyim ben. Aldığımız kira ödemediğimiz halde yetmiyor.”
 

Sağlam gelen hasta gider

Başka bir vatandaş da saatlerdir sıra beklemekten dert yanıyor. Tedavisini olduğunu şimdi de sonuç için beklediğini belirterek, acilde beklemenin çileye döndüğünü söylüyor. Yerde oturarak bekleyen insanları gösterip bekleme salonunun yeterli olmadığını anlatarak “İnsanlar hastalıktan kırılıyor. Sağlam gelen hasta olup gider valla... Önlem yok, maske takan yok” tepkisini gösteriyor. Geçen gün hastalanan komşusunun günlerce randevu sırası bekleyip gittiği hastaneden çıkınca eczaneden ilaçlarını almaktan vazgeçtiğini anlatarak nedenine işaret ediyor: “Çünkü parası yok. İnsanlar yoksul. İlaç fiyatları ise almış başını gidiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.