AVRUPA'YI FETHETTİK

AVRUPA'YI FETHETTİK
A Milli Kadın Voleybol Takımımız, CEV Avrupa Şampiyonası’nda Sırbistan'ı yenerek altın madalyanın sahibi oldu. 2019'da yaşanan hüsranın ardından, 2023'te tarihi bir rövanşla zaferi kazandık.

 Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, "Bu yıl hem Milletler Ligi'nde şampiyon olup, hem de Avrupa'da şampiyon olarak ülke tarihinde bir ilki yaşadık. Çok mutluyuz. En kısa sürede olimpiyat elemesi ve olimpiyatlar var. Bu takımın olimpiyatlarda da derece elde edeceğine inanıyorum" dedi

A Milli Kadın Voleybol Takımı, dört ülkenin ev sahipliğinde düzenlenen CEV Avrupa Şampiyonası'nın Brüksel'deki finalinde, Sırbistan ile karşılaştı. Ay-Yıldızlılar, üst üste dördüncü finaline çıkan Dünya Şampiyonu unvanlı rakibiyle 2015'ten itibaren tüm kıta turnuvalarında karşılaşmış, 2019'daki final dahil hiç kazanamamıştı. Gelenek bu kez değişti. Milliler, gurbetçilerin de desteğini arkasına alıp evinde gibi oynadı. Boskovic-Vargas düellosuna sahne olan karşılaşmayı kazananı ve şampiyonu, karar seti belirledi. 15-13'lük skor, Türkiye'nin tarihi zaferini ilan etti.
İki olimpiyattaki en iyi derecesi beşincilik olan; beş Dünya Şampiyonası'nda ise altıncılıktan yukarıya çıkamayan Sultanlar'ın zaferi ile Türkiye; takım sporlarında A Milli Takım seviyesinde en büyük başarısına üçüncü Avrupa finalinde ulaştı.


27 kupamız var

2000'li yıllardan itibaren adeta sınıf atlayan Türk voleybolu, 2023'ü de boş geçmedi. Filede kulüplerimizin 27 uluslararası kupası bulunuyor (kadın 24, erkek 3). Bu rakam basketbolda 13 (erkek 8, kadın 5); futbolda ise (Galatasaray ile) 2. A Milli seviyede de Türkiye, voleyboldaki üst düzey turnuvalarda toplam 10 kez kürsüye çıkarken bu rakam basketbolda 4, futbolda ise 1.
Filenin Sultanları, Daniele Santarelli ile katıldığı ilk organizasyonda şampiyon oldu. İlk kez bu turnuvada altın madalya kazanan Santarelli, Türkiye ile Avrupa Şampiyonası'nda mutlu son gördü.
42 yaşındaki başarılı antrenör; Hırvatistan ile Avrupa Ligi'nde iki gümüş; Sırbistan ile Milletler Ligi'nde bronz ve Dünya Şampiyonası'nda (2022) altın kazanmıştı.

5. maçta kazandık

Sırbistan ile son 5 Avrupa Şampiyonası'nın hepsinde karşılaştık. Tüm maçları kaybettik. Beşinci karşılaşmada gülen biz olduk. 2019'da Ankara'daki finali 3-2, son seti de 15-13 kaybetmiştik. Sırplardan rövanyı 4 yıl sonra aynı şekilde aldık. Öte yandan, son şampiyon İtalya'yı yenen Hollanda üçüncü oldu. Türk voleybolu A Milli seviyede yıllardır final sendromu yaşıyordu. 2003'teki Avrupa ikinciliği ile başlayan süreçte Ay-Yıldızlılar, hep altın madalya hasreti çekti. Bu özlem 2023'te ilk olarak FIVB Milletler Ligi şampiyonluğu ile son buldu. Avrupa Şampiyonası'ndaki altın madalya ile seri sürdü.

Şimdi sıra olimpiyatta

Filenin Sultanları, CEV Avrupa Şampiyonası ile defteri kapatmadı. Sırada olimpiyatlar var. Ay-Yıldızlılar, 16-24 Eylül'de düzenlenecek FIVB Olimpiyat Eleme Turnuvası'na katılacak. Paris 2024 için 24 takım 8'erli 3 grupta mücadele edecek. Türkiye; Japonya'daki B Grubu'nda Brezilya (5), Japonya (8), Belçika (13), Bulgaristan (16), Arjantin (19), Porto Riko (23) ve Peru (29) ile karşılaşacak. 3 eleme grubunda ilk 2 sırayı alan takımlar, doğrudan olimpiyat vizesi alacak.
Oyunlara gidecek diğer 5 takım, FIVB Dünya Sıralaması'na ve kıtalara göre belirlenecek. Filenin Efeleri'nin olimpiyat elemeleri de yine Japonya'da, 30 Eylül-8 Ekim'de.

41 kere Vargas!

Resmi maçlardaki galibiyet serisini 15 maça çıkaran, en son 28 Haziran'da Japonya'ya yenilen Milliler'in ilk devşirmesi Melissa Vargas, finale 41 sayıyla damgasını vurdu ve en değerli oyuncu ‘MVP' seçildi. A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın tarihi başarısına tanıklık etmek için binlerce kişi alanlara koştu. Kurulan dev ekranlardan maç coşkuyla izlendi. Beşiktaş-Sivas ve Ankaragücü- Fenerbahçe maçlarında da tribünler finali takip etti. Karşılaşma sonrası da sokaklarda sevinç kutlamaları yapıldı.

Coşkulu karşılama

2023 CEV Avrupa Şampiyonası'nın finalinde Sırbistan'ı 3-2 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon olan A Milli Kadın Voleybol Takımı, İstanbul'da coşkuyla karşılandı. Organizasyonun düzenlendiği Belçika'nın başkenti Brüksel'den yola çıkıp İstanbul Havalimanı'na iniş yapan uçak, bir havacılık geleneği olan 'su tagı'yla karşılandı. Filenin Sultanları'nı taşıyan uçağa itfaiye araçlarının sirenleriyle karşılama da yapılırken, sonrasında Türk bayraklarıyla donatılmış 'follow me' araçları eşlik etti. Ay-Yıldızlı ekip için havalimanı çıkışında da coşkulu bir karşılama töreni düzenlendi. Törene; Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, sporcuların aileleri ve çok sayıda basın mensubu karşıladı.

Başarı kolay olmadı

Ülkenin gururu olmanın güzelliğinden bahseden Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, "Bu yıl hem Milletler Ligi'nde şampiyon olup, hem de Avrupa'da şampiyon olarak ülke tarihinde bir ilki yaşadık. Takım sporlarında bir ilk yaşandığı için de çok mutluyuz. Bu ülkenin gururu olduysak, bu ülkeye güzel şeyler yaşattıysak ne mutlu camiama, takımıma, ekibime. Voleybol bu ülkeye tarihinde ilkleri yaşatıyor. Almadığımız tek bir kupa kaldı, o da olimpiyat. İnşallah bu takım olimpiyatta da derece elde edecek, kürsüde olacak. Dün ülkenin gururu olduk, İstiklal Marşı'nı okurken bizi yalnız bırakmayan gurbetteki taraftarlarımız, ülkemizde sokaklarda, evlerde bizleri izleyen tüm taraftarlara çok teşekkür ediyorum. Sırada olimpiyat olduğunu düşünüyorum. Bu ülkeye inanılmaz bir tablo yaşattık. Bu ülkenin gururu olduk. Çok büyük emekler var bu başarı kolay olmadı. İnşallah bu mutluluk sürdürülebilir olacaktır. En kısa sürede olimpiyat elemesi ve olimpiyatlar var. Bu takımın olimpiyatlarda da derece elde edeceğine inanıyorum" dedi. DHA

 

TARİH YAZAN BİR EKİBİZ

A Milli Kadın Voleybol Takımı kaptanı Eda Erdem Dündar ise, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında bu yaz çok iyi bir sezon geçiriyor Filenin Sultanları. 2'nci şampiyonluğumuz ile karşınızdayız. Tarih yazan ekibin bir parçası olduğum için çok mutluyum. Aylardır evlerimizden uzaktayız. Tek bir amaç için uğraşıyoruz ama çok şükür Avrupa Şampiyonası'ndan da alnımızın akıyla çıktık. Çok mutluyuz. İlk günden beri çok inanmıştık. Saha içinde ve dışında çok iyi bir ekibe sahibiz. Bunu da sahaya yansıttığımız zaman neler olabileceğini göstermiş olduk. Sırbistan'la yoğun duygularla geçen bir maç oldu. Sonunda 3-2 kazanmayı bildik. Ülkeyi arkamızda birleştirdiğimizi görmek, dev ekranlarda insanların bizleri desteklediğini görmek inanılmaz güç veriyor. Çok teşekkür ediyoruz herkese" diye konuştu. Öncelikli hedeflerinin olimpiyatlara katılmak olduğunu dile getiren Eda Erdem Dündar, "Sonrasında önümüzdeki sene Milletler Ligi ve olimpiyatlarda mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

ŞAMPİYON OLMAK ÇOK GURUR VERİCİ

Milli pasör Cansu Özbay, "Duygularımı kelimelere dökmem çok kolay değil. İlk defa tarihimizde bir takım sporu olarak Avrupa şampiyonluğu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türk kadınları olarak bayrağımızı yukarıya çıkardığımız için çok gururluyum. Sadece biz görünüyoruz ama bence bu uzun yıllardan gelen sistemle olan bir şey. Bizde desteği ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bu daha başlangıç, beraber inşallah çok daha güzel kupalar kazanacağız" ifadelerini kullandı. Bir ilki başardıkları için mutlu olduklarını dile getiren Aslı Kalaç ise "Bugün evimize kupa ile döndük, böyle karşılanmak çok hoş. Biz hala olayın mutluluk şokundayız. Şampiyon olmak çok gurur verici. Bu formayı taşıyarak kupayı kaldırmak, İstiklal Marşı'nı okurken Türkiye'de hissetmek çok güzeldi" dedi.

 


BİZ TÜRKİYE’YİZBİZ ŞAMPİYONUZ

Avrupa Şampiyonası'nda Sırbistan'ı yenerek altın madalyanın sahibi olan Filenin Sultanları'nda Ebrar Karakurt twitter hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Karakurt, “Biz Türkiye’yiz biz şampiyonuz! Tribünlerde ve ekran başında sizler, sahada biz! Birlikte savaştık ve kazandık! Bu şampiyonluk güzel ülkemiz için. Avrupa’nın en büyüğü Türkiye” ifadelerini kullandı. Karakurt bir sonraki paylaşımında ise “Bu ne oynadığımız ilk final, ne de verdiğimiz ilk psikolojik savaş” yazarak Melissa Vargas ile birlikte sevindiği bir fotoğrafa yer verdi. Daha sonra “Milli gurur diyeceksiniz” diyerek göz kırpan bir emoji paylaşan Karakurt, en sonunda kucaklayıcı bir mesaj yazdı. Milli sporcu, şampiyonluk yaşadıkları salonda çekilen bir fotoğrafını, “Herkesi böyle kucaklıyorum. Birleşerek kazanacağız, ayrışarak değil” ifadeleriyle paylaştı.


 

VOLEYBOL TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA

A Milli Kadın Voleybol Takımımız, 2023 CEV Avrupa Şampiyonasında ipi göğüslemesinin ardından dünya basını Filenin Sultanları'nın başarısına geniş yer ayırdı. 
Volleynews: Brüksel'de voleybol tarihinde bir sayfa daha yazıldı. Türkiye, gergin ve olağanüstü çekişmeli geçen finalde Sırbistan'ı 3-2 yenerek tarihinde ilk kez Kadınlar Avrupa Şampiyonası'nı kazandı. Brüksel, İstanbul'un bir şubesi gibi göründü.
WorldofVolley: Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası'nın heyecan dolu final maçında Türkiye, Brüksel'de Sırbistan'a karşı 3-2'lik (25-27, 25-21, 22-25, 25-22, 15-13) muhteşem bir galibiyet elde etti. Böylece prestijli Avrupa Şampiyonu unvanını kazandı. Maçın yıldız oyuncusu Melissa Vargas, Türkiye adına 41 sayı kaydetti. Sırp tarafında Tijana Boskovic 37 sayıyla en etkili oyuncu oldu.
Globo: Türkiye, Sırbistan'ı 3-2 mağlup ederek eşi benzeri görülmemiş bir zafere imza attı. Yeni gelen İtalyan başantrenör Daniele Santarelli'nin komutası altında şu ana kadar Türkiye neredeyse mükemmel bir sezon geçiriyor. Spor salonundaki kalabalığın ezici çoğunluğuna güvenen Türkiye, iki kez dünya şampiyonu olan Sırbistan'ı yenmek için serviste ve hücumda güçlü bir tempo yakaladı ve ikinci setten itibaren tribünleri ateşe verdi. Boskovic-Vargas düellosunu Vargas kazandı.
Ivolleymagazine: Melissa Vargas'ın karşı konulamaz 41 sayısıyla Türkiye ilk kez Avrupa şampiyonu oldu. Boskovic'in 37 sayı atmasına rağmen Guidetti'nin kızları şampiyonluğu Belgrad'a geri getiremedi. Giovanni Guidetti'nin ardından gelen büyü, son 20 yılın en iyi başantrenörlerinden biri olmasına rağmen Avrupa Şampiyonasını kazanmasını engellemeye devam ediyor.

 

GERİ SAYIM BAŞLADI

Olimpiyat Elemeleri için geri sayım başladı. A Milli Kadın Voleybol Takımımızın Avrupa Şampiyonu olmasının ardından olimpiyat hazırlıkları gündeme geldi. 2024 Paris Olimpiyat Elemeleri kura çekimi İsviçre'nin Lozan şehrinde gerçekleşti. A Milli Kadın Voleybol Takımı, B Grubu'nda yer aldı. Filenin Sultanları, grup aşamasında ev sahibi Japonya'nın yanı sıra Brezilya, Belçika, Bulgaristan, Porto Riko, Arjantin ve Peru ile mücadele edecek. 
A Grubu: Çin, Sırbistan, Dominik Cumhuriyeti, Hollanda, Kanada, Çekya, Meksika, Ukrayna
B Grubu: Japonya, Brezilya, Türkiye, Belçika, Bulgaristan, Porto Riko, Arjantin, Peru
C Grubu: Polonya, İtalya, ABD, Almanya, Tayland, Kolombiya, Güney Kore, Slovenya
Maç takvimi henüz netleşmezken eleme maçları 16-24 Eylül 2023 tarihlerinde oynanacağı biliniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.