Bilim insanları Ay'ın yeni yüzünü keşfetti

Bilim insanları Ay'ın yeni yüzünü keşfetti
Çin'in Chang'e-4 görevinin keşif aracıyla Ay'ın bilinmeyen kısmını görüntülendi. Araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

Bilim insanları Çin'in Chang'e-4 görevinin keşif aracı sayesinde Ay’ın daha önce keşfedilmemiş kısmını görüntüledi.

Bu keşif, Yutu - 2 keşif aracıyla Ay yüzeyinin altındaki yapılardan geri yansıyan ve görüş alanının dışında kalan ses yankılarını dinleyerek yapıldı. Ay Delici Radar ile Ay yüzeyinin derinlikleri görüntülendi.

Daha önce de keşif aracının zemin delici radarı kullanılmıştı ancak Ay yüzeyinin yalnızca ilk 40 metresi görüntülenebilmişti. Bu keşifse yaklaşık 300 metre derinlikteki görülmemiş yapıları keşfetti.

Yeni keşifle birlikte elde edilen verilere göre Ay yüzeyinin altındaki ilk 40 metre toz, toprak ve kaya katmanlarından oluşuyor. Büyük bir cismin Ay yüzeyine çarpmasıyla oluşan gömülü bir kraterin varlığı keşfedildi. Ay'ın altındaki eski lav akıntıları görüntülendi.

Araştırmacılara göre bu araştırma sayesinde, ilk 300 metrede, muhtemelen milyarlarca yıl önce meydana gelen bir dizi bazalt patlamasına işaret eden çok sayıda katman keşfedildi.

Tespitler arasında, volkanik kaya katmanlarının Ay yüzeyine yaklaştıkça inceldiği de vardı. Ay’ın altındaki lav akıntılarının kalınlık değişimi, patlama ölçeğinde zaman içinde azalmaya işaret edildiği belirtildi.

Bilim insanlarına göre, 4,5 milyar yıl önce Mars büyüklüğünde bir cismin Dünya'ya çarpıp bir parça kopararak nihayetinde Ay'ı oluşturmasından bu yana Ay'daki volkanik faaliyetlerin giderek azaldığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar, "Katmanlar derinlik azaldıkça inceliyor, bu da zamanla lavın dışarı akma hızının giderek yavaşladığını gösteriyor" sonucuna vardılar.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.