AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, partisinin Karabük Kültür ve Eğitim Merkezi'nde düzenlediği İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. Şahin, TBMM'de yemin törenini yöneten CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın, Leyla Zana'nın yeminini kabul etmediğini, Anayasa'da yazılı olduğu şekliyle hiçbir ilave, değişiklik yapmadan metni tekrar etmesini istediğini hatırlatarak, şöyle konuştu: "Kendisi gelmedi ve 'gelmeyeceğim' diye açıklamalar yapmış. Tabii ki Anayasa'da iç tüzük neyi gerektiriyorsa yapılacaktır. Ancak burada üzerinde durulması gereken önemli bir husus var. 6'ncı dönem yemin etmiş biriyim. Bu yemin metnini çok beğendiğimiz için, içimize sindiği için bu yemini yapmış değiliz. Çünkü hiçbir demokratik ülkenin meclisinde ve anayasasında olmayacak şekilde kötü yazılmış olan bir yemin metnidir. İdeolojik kokan, ayrımcılık kokan, baştan sona imla hatalarıyla dolu ve tabii ki darbe ürünü bir anayasanın yemin metnidir. O bakımdan bu anayasa yürürlükte kaldığı sürece, darbe ürünü 82 anayasası yürürlükte kaldığı sürece bu anayasa ve bu yemin metni hep tartışılmaya devam edilecektir."
Darbe ürünü Anayasa yerine sivil bir anlayışla yazılmış Anayasa'yı TBBM'nin yürürlüğe koyabilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, şöyle dedi:
"Bu yeni dönemde AK Parti olarak en önemli hedeflerimizden bir tanesi budur. 'Siz AK Parti olarak Anayasayı değiştirdiğinizde yemin metniniz nasıl olacak, bundan farklı mı olacak?' diye sorabilirsiniz. Biz geçtiğimiz 24'üncü dönemde yeni bir anayasa metni hazırladık, uzlaşma komisyonunda sunduk ve kamuoyu ile paylaştık. Bizim yeni anayasada, sivil anayasada ön gördüğümüz yeni yemin metnimiz her türlü ideolojiden uzak, ayrımcılıktan uzak, çağdaş ve demokratik bir ülkede, mecliste bulunması gereken, üstüne and içilmesi gereken bir metindir."
YEMİN ÖNERİSİNİ OKUDU
"İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma, devletin bağımsızlığını, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım (TTK'ya göre 'Kutsal kabul edilen inanç ve davranışlar') ve şerefim üzerine yemin ederim" diye yemin metnini okuyan Şahin, "Hiçbir tartışmaya mahal bırakmayacak bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesi, etnik kökeni, ana dili ne olursa olsun herkesin gönül huzuruyla üstünde yemin edebileceği bir yemin metnidir bu" dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Başbakan İsmet İnönü döneminde Meclis'ten geçen 1924 Anayasası'nda yer alan yemin metnini de okuyan Şahin, "Bu da olabilir. Ama diğer siyasi partilerin 24'üncü dönemde Meclis Başkanlığı'nda sunduğu anayasa değişiklik tekliflerine bakın. 82 Anayasasının yemin metninden pek farklı değildir. CHP'nin aşağı yukarı tamamen aynıdır. MHP'nin de yüzde 70-80 aynıdır. O bakımdan bu yeni dönemin mutlaka Türkiye'de ayrımcılığa izin vermeyen, ideoloji dayatmayan sivil bir anlayışla yapılacak bir Anayasaya şiddetle ihtiyacı var" diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA PROBLEM OLAMAZ
Yeni hükümet kurma çalışmaları sırasında Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında problem çıkması için dua edenler olduğunu savunan Şahin, "Boşuna beklerler. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız arasında hiçbir problem yoktur, olmaz, olmayacaktır. Çünkü biz aynı davanın mensuplarıyız. Bizim yola çıkarken milletimize vaat ettiğimiz bu ülkeye hizmet etmek, en başarılı icraatları bu ülke insanına kazandırmaktır. Şu anda da yeni kabine kurulurken, yapılan çalışma bundan ibarettir. Tabii ki kabineyi Başbakanımız hazırlayacaktır, sunacaktır. Ama orası her geleni onaylayan bir makam değildir. Tabii ki orasını inceleyecektir, tavsiyeler ve öneriler olacaktır. Bu öneriler istikametinde çok başarılı olacak bir kabine Pazartesi günü beklentimiz odur, ortaya çıkacak. 64'üncü cumhuriyet hükümeti kolları sıvayıp besmeleyi çekip milletimize ve ülkemize hizmete başlayacaktır" dedi.