Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Barış ve Sevgi Buluşmaları tüm hızıyla devam ederken, festival kapsamında gerçekleştirilen Çardak Altı Sohbetleri, Doç. Dr. Yavuz Samur ve Dr. Çağla Gül Şenkardeş’i ağırladı. Moderatörlüğünü Pelin Batu’nun üslendiği söyleşide “Dijital Çağda Ortak Yaşam” konusu ele alındı. Teknolojinin insan yaşamını kolaylaştırdığına değinilen sohbette, metaverse ve uzaktan çalışmanın faydaları ve zararları konuşuldu.
“En çok arsa satın alan ülkelerden olduk”
Metaverse deneyiminin son yıllarda hayatımıza girdiğine değinen Doç. Dr. Yavuz Samur, metarverse’de en çok arsa alan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. “Böyle ortamlarda bulunmayı seviyoruz” diyen Samur, “Metaverse, öte evren anlamına geliyor. 10 sene önce ilk defa deneyimlerini yaşamıştık. Herkes arsa satın aldı. Seviyoruz biz böyle ortamlarda bulunmayı. En çok arsa satın alan ülkelerden olduk. Metaverse, dijital bir ortamda dünyalar oluşturup insanların orada vakit geçirmesini amaçlıyor. İstediğin zamanda, istediğin yerde, istediği kişiyle istediğini yapabilmesine olanak sağlayacak ama şu an böyle bir ortam henüz yok ama olacak. Hem psikolojik hem de bedensel sıkıntılar yaşamaya da başlayacağız. Çok büyük bir hedef kitlesi olacak. Kimisi istediği yere gidip istediği şeyi görebilecek ama hangi ortamlar tasarlanacak en çok hangi alanlara para yatırılacak, bunları zamanı gelince konuşacağız” ifadelerini kullandı.
“Fiş çekme hobisi edindik”
Pandemiyle birlikte uzaktan çalışma yönteminin hayatımıza girdiğini belirten Dr. Çağla Gül Şenkardeş, insanların telefondan ayrı kalınca krizlere girdiği dönemlerden fiş çekme hobisi edindiği döneme geçildiğini ifade etti. Şenkardeş,” İnsanların telefondan ayrı kalınca krizlere girdiğini konuşuyoruz ama pandemiden sonra biz fiş çekme hobisi edindik. Ben bazen fişimi internetten, dijital iletişimden çekiyorum. Fiziksel olarak olduğum ortamda olmak için telefonumu yanıma almıyorum. Aciliyetlerimizin el verdiği ölçüde online işlerimden uzak kalıyorum. Psikolojik olarak rahatlatıyor. Verimliliğe bakarım. Eğer üretiminiz daha verimli oluyorsa istediğiniz kadar uzaktan yapın ama gerekli kısmını birlikte yapın” şeklinde konuştu.
“Binler alanı doldurdu”
Yaşam Vadisi’nde gerçekleşen söyleşinin ardından, 6 Mayıs Gençliğimiz Var Sahnesi’nde Madrigal rüzgarı esti. Saatler öncesinde gelen binlerce kişi konser alanını tamamen doldurdu. Alanı dolduran kalabalık önce Ersin Show eşliğinde eğlenceli anlar yaşadı. Ardından saatler 21:30’u gösterdiğinde ise alternatif rock müziğinin sevilen grubu Madrigal sahnede yerini aldı. En sevilen parçalarını seslendiren gruba, alanı dolduran binlerce kişi eşlik etti. Başkan Çalık, dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşatan Madrigal grubuna çiçek ve plaket takdim etti. Enerjileriyle Beylikdüzü’ne güç kattıkları için teşekkür eden Başkan Çalık, “Burada toplananlara çok güzel bir gece yaşattılar. Şarkıları ve performanslarıyla Beylikdüzü’nün enerjisini yansıtan sanatçılarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.
İki özel eser satışa sunuldu
Beylikdüzü Sahaf Festivali kapsamında düzenlenen Gece Mezatı’nda ise Nutuk ile Atatürk’ün az bilinen bir fotoğrafı açık artırmayla satıldı. 1927 baskısı, Osmanlı Türkçesi Nutuk, bin 600 liraya satılırken, Atatürk’ün İsmet İnönü, Mareşal Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir Paşa ile olan orijinal fotoğrafı 500 liraya satıldı.
Festival kapsamında düzenlenen "Beylikdüzü Belediye Kütüphaneleri Okuma Kulüpleri Yazarlarla Buluşuyor" etkinliğinde ise yazar Osman Balcıgil okuyucularıyla buluştu. Zehra Çalık’ın da katıldığı söyleşide Balcıgil, ‘En Hüzünlü Eylül’ kitabıyla ilgili okuyucularının sorularını yanıtladı.