“2015-2015 eğitim yılı öğretmenler için çok zor olacak”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın dershanelerin özel okullara dönüşümünü sağlayan yasayı onayladıktan sonra dönüşecek liselerin adı 1 Eylül 2015 tarihine kadar “temel lise” olarak değişecek.
 Peki bu yasanın getirdiği olumlu ve olumsuz yönleri neler?  Sınav Dergisi Dershanesi Çapa Şube Müdürü Cemalettin Aydın öğretmenlerin ve ara personelin mağdur olacağını söyledi. Yasayla ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için Cemalettin Aydın'a sorduk.
“Öğretmen açısından sorunlarla karşılacağız”
Tüm dershanelerden özel okula dönücek olan kurumlarda öğretmen ve ara personel sayılarında yarı yarıya azalmaya gidileceğini ve bunun işsizlik oranının arttıracağını söyleyen Cemalettin Aydın “Türkiye'de atama bekleyen öğretmen sayısı bir hayli fazla zaten, yeni çıkan bu yasayla maalesef çalışan öğretmen açısından sorunlarla karşılacağız. Dershaneler öğretmeni istihdam etme hususunda devletin açığını kapatıyordu. İşsiz öğretmen sayısı artacak. Eğer devlet bununla ilgili bir plan-proje yapmadıysa 2015-2016 eğitim yılında protesto amaçlı öğretmenler sokağa çıkacaktır. 2015-2015 eğitim yılı öğretmenler için çok zor olacak” dedi. Dönüşüm planlı şekilde olursa hem kurum hem veli hem de öğrenci için yararlığı olacağını belirten Cemalettin Aydın “Veli ve öğrenci için ekonomik açıdan rahatlatıcı olacaktır. Çocukları hem dershane hem de okula göndermek zorunluluğu olmayacak bu da ekonomik olarak kolaylık sağlayacaktır aileye. Ayrıca “temel liseler”in yıllık ücretleri de çok yüksek olmayacak. Ayrıca sınıf mevcutları da çok yüksek sayılarda olmayacak böylece kaliteli eğitim sağlanacaktır. Dershaneden temel liseye dönen kurumlar en iyi bildiği iş olan dershaneciliği liseye taşıyacak olması da öğrenci için artı değer olacak.

“Dönüşüm sürecinde bir çok dershane iflas etti”

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bir çok dersanenin bundan olumsuz etkilendiğinin altını çizen Cemalettin Aydın “Dönüşüm sürecinde bir çok dershane iflas etti ve edecek. Çünkü dershaneler aralık ayında bir sonraki yılın kayıtlarını almaya başlar ve bu paralarla personel ve kiralarını öderler. Artık bu mümkün olmadığı için bir çok dershane kapandı. Bu dershanelerin ssk borcu varsa bunları devlet nasıl tahsil edecek bu da diğer bir problem” diye konuştu. 

“Öğretmenler sınavsız kadroya alınacak”

Devlet 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle 6 yıllık dershane öğretmenliği yapan öğretmenler kadrolu olarak işe alınacağını duyurdu. Bu konuyla ilgili Cemalettin Aydın şunları söyle: “Devlet 6 yıllık dershane öğretmenlerini sınavsız kadrolu olarak alacağını söylüyor. Ama bununla ilgili hangi branşa alınacağı veya hangi nitelikteki öğretmenlerin dahil olacağı ya da formasyonlu olup olmayacağı hususuyla alakalı bir açıklama henüz gelmedi. Burada bir belirsizlik söz konusu. Eskiden formasyon eğitimi için Ales ve ön koşul şartları aranırken bugün vakıf üniversitelerinde de dahil 1 yılda kolayca alınabiliniyor. Formasyonlu öğretmen sayısındaki bu artış işsiz öğretmen sayısını da arttıracak maalesef”. -GAZETE İSTANBUL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri