'Alın size harç'

Öğrenim harçlarını protesto ettiler


ÖĞRENCİYİ Soymak Harc’ınız Değil Platformu adı altında bir araya gelen öğrenci gruplarının İstiklal Caddesi’nde düzenledikleri protesto gösterisinde, “Yapılan haksız zamlara ve hiçbir meşruluğu olmayan harç paralarına karşı bütün öğrencileri, ailelerini, öğretim üyeleri, sendika ve meslek örgütlerini mücadelemize çağırıyoruz” denildi.

Taksim Meydanı’nda saat 14.30' da toplanan yaklaşık 100 kişilik öğrenci grubu, “Eğitim haktır, satılamaz”, “Müşteri değil, öğrenciyiz”, “Susma haykır, eğitim haktır”, “AKP defol, üniversiteler bizimdir” diye slogan attı. Gösteride okul harcını ödemek için inşaatta çaşırken, geçirdiği iş kazasında hayatını kaybeden Ömer Çetin’in fotoğrafı taşındı.

Protestocu öğrenciler, slogan atarak Galatasaray Lisesi önüne yürüdü. Burada basın açıklamasını okuyan Dilek Yağl şunları söyledi:

“YÖK üniversitelerde harç zammı yapılmayacağını söylemişken, aslında bunun büyük bir tuzak olduğu ve üniversitelilerden alttan aldıkları dersler için kredi başına para ödeyecekleri kayıt zamanlarında ortaya çıkmıştır. Yeni bir karar ile üniversitelere verilen harçları artırma yetkisi yüzde 20’den, yüzde 30’a yükseltildi. Bunun yapılmasındaki amaç eğitimin ticarileştirilmesi, hükümetin içerisine düştüğü krizin bedelini öğrencilere ödetme çabasıdır. Bakanlar kurulunca getirilen bu uygulamayla üniversitelere ayrılan devlet bütçesinin kesilerek, tüm yük öğrencilerin sırtına yüklenmektedır. Geçen yıl öğrencilere yapılan büyük baskılar, öğrenci tutuklamaları bize gösteriyor ki, bugün gelinen durum karşısında öğrencilerden gelebilecek tepki, baskı altına alınmak istenmiştir.”

Topluluktakiler, daha sonra, "Alın size harç" diye hazırladıkları para boyutları kesilmiş kağıtları havaya attı. Harçlara karşı düzenledikleri imza kampanyası için Galatasaray Lisesi önünde stant açtılar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri