Girdiler çıkamadılar

YGS’deki şifreli kitapçık iddialarıyla ilgili iki ayrı bilirkişi heyeti, ÖSYM ile kitapçıkların basıldığı METEKSAN’da eşzamanlı inceleme başlattı.

METEKSAN’a giden heyet, yarın yapılacak ALES’in kitapçıklarının basıldığı matbaada “hapis” kalacak.YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifre iddiaları soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan’ın talimatıyla aralarında TÜBİTAK, üniversitelerden ve emniyetten bilişim uzmanları olan bilirkişi heyeti dün sabah eş zamanlı olarak ÖSYM ve METEKSAN’da araştırma yapmaya başladı.

Kapalı döneme katıldılar

METEKSAN’a giden heyet, ilginç bir sürprizle karşılaştı. Heyet, yarınki Lisansüstü Eğitim Sınavı’nda (ALES) kullanılacak soru kitapçıkları henüz matbaadan çıkmadığı için, “kapalı dönem” diye adlandırılan güvenlik önlemlerinin sürdüğü sırada matbaaya geldi. Bu nedenle matbaadaki diğer çalışanlar gibi bilirkişi üyelerinin de dışarı ile bağlantıları tamamen kesildi, cep telefonları ve bilgisayarları geçici olarak alındı. Heyet, ancak yarın çalışanlara izin verilmesinin ardından matbaadan ayrılabilecek. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir de matbaaya gelerek inceleme heyetine bilgi verdi. Demir, matbaada yaklaşık bir saat kaldıktan sonra ayrıldı.

Ben de girsem çıkamam

YGS’de ilk bine giren öğrenciler öncelikli olmak üzere sınava giren bir milyon 700 bin öğrencinin kitapçıkları tek tek incelenerek, şifrenin izi aranıyor. Savcı Sakınan, “Bizim lehimizde ve aleyhimizde yapılan konuşmalara, hakkımızda yazılan yazılara göre soruşturma yapmıyoruz. Burada benim de akrabalarımın da arasında bulunduğu 1 milyon 700 bin öğrencinin vebalini düşünerek soruşturmayı yürütüyoruz” yorumunu yaptı. Yapılan spekülasyonların soruşturmaya yön vermesinin söz konusu olamayacağını belirten Sakınan, “Soruşturmamız bittiğinde her şey açık ve net olarak kamuoyu ile paylaşılacak herkesin gönlü rahat olsun” dedi.

METEKSAN’da inceleme yapan heyetin içerden çıkamayacağını anımsatan Sakınan, “Kapalı devre denilen günlere denk geldik. Ben de girsem dışarı çıkamam. O arkadaşların dışarıyla iletişimleri tamamen kesildi. Bu arkadaşlar matbaadaki yazılım programları ve bilgisayarları inceleyip rapor hazırlayacaklar” dedi. Bilirkişi raporlarının gelmesinin ardından nasıl bir yol izleneceğini sorusuna Sakınan, “Gelen raporları inceleriz, delilleri değerlendiririz. Delillere göre ya dava açılır ya da takipsizlik verilir” verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri