OKULLARDA ÇETELEŞMELER VAR…

Türk Eğitim-Sen İstanbul 9 Nolu Şube Başkanı Enver DEMİR okullardaki güvenlik sorunlarına değindi. Demir yaptığı basın açıklamasında şunlara yer verdi:


  Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi, okullarda güvenlik sorunu ve çeteleşmeyi mercek altına almak amacıyla   bir anket çalışması yaptı. Anket; 10 ilde ve 63 ilçede ortaöğretim kurumlarının 9, 10 ve 11. sınıfta okuyan 780 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi. Anket çalışmasının uygulandığı iller; Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Denizli, Elazığ, Kars, Mersin, Ordu ve Yozgat’tır. Ankete katılanların yüzde 55,9’u erkek, yüzde 44,1’i kız öğrencilerden oluşmaktadır. Ankete katılanların yüzde 36’sı meslek lisesi, yüzde 32,8’i genel lise, yüzde 31,2’si Anadolu lisesinde eğitim-öğretim görmektedir. Ankete katılanların yüzde 31,3’ü 9. sınıf, yüzde 35’i 10. sınıf, yüzde 33,7’si de 11. sınıf öğrencisidir.
                 Anketle ilgili çapraz tablolar ise şöyledir:

• Meslek Liseleri (yüzde 40,2) ile Genel Liselerde (yüzde 42,4) Anadolu Liselerine (yüzde 22,7) göre oldukça yüksek oranlarda okulda tehdit boyutunda gruplaşmalar olduğu anlaşılmaktadır. Meslek ve Genel Liselerde yaşanan tehdit boyutunda gruplaşmalar Anadolu Liselerine göre iki katı düzeyindedir.
• Okulda tehdit boyutunda gruplaşmaların en çok yaşandığı iller; Yozgat yüzde 51,4, Mersin yüzde 49,1, Ordu yüzde 43, Kocaeli yüzde 42,4, Elazığ yüzde 41, İstanbul yüzde 37,5 düzeylerindedir.
• En çok fiziki bir saldırıya maruz kalınan illerin başında yüzde 24,3 ile Ankara gelmektedir. Bunu yüzde 17,8 ile Yozgat, yüzde 17,2 ile Kocaeli, yüzde 16,5 Elazığ, 15,3 ile Denizli takip etmektedir.
• Fiziki saldırının en yüksek oranda yaşandığı okul türü Meslek Lisesi öğrencileridir. (yüzde 17,4).
• Okulda/okul çevresinde tehdit edilme, 9. sınıflarda diğer sınıflara göre daha yüksek orandadır. Yaşlara göre tehdit unsuru ters orantılı olarak değişim göstermektedir. Yaş arttıkça tehdit azalmaktadır

                  Anket sonuçlarına bakıldığında; “Araştırmada elde edilen bulgular çok yönlü analizlere ve stratejik çalışmalara kaynak teşkil edecek düzeyde sonuçlar içermektedir. Okullarda öğrenciler arasında yaşanan şiddetin net olarak görüldüğü araştırma sonuçları, aynı zamanda okullarda güç kullanmaya eğilimli gruplaşmalar ve tehdit boyutunda gruplaşmalar olduğunu da gözler önüne sermektedir. Okullarda belli grupların güç kullanarak, tehditle diğer öğrenciler üzerinde hâkimiyet kurma, onları yönetme çabası, bunu bir itibar ve ayrıcalık kazanma olarak görmesi incelenmesi gereken önemli bir konudur. Okullarda çeteleşme giderek yaygınlaşmaktadır. Öte yandan öğrencilerin güç kullanmaya eğilimli sokak gruplaşmalarının ve kötü alışkanlıklar edinmiş grupların kıskacı altında olması da büyük bir handikaptır. Okullarda alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olması, öğrenciler arasında yaşanan olayların önüne geçilememesi endişelerimizi kat be kat artırmaktadır. Bunu engellemek ve okullarda tam anlamıyla güvenliği sağlamak için ivedilikle tedbir alınması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli; aileler, öğretmenler, okul idarecileri, emniyet güçleri, sivil toplum örgütleri, medya işbirliği yapmalıdır.”

                                           

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri