×

OLİMPİYATÇILAR ABD'DEN DÖNDÜ

Büyükçekmece Kaymakamlığının her yıl geleneksel olarak düzenlemiş olduğu “matematik Olimpiyatı” yarışmaları sonucunda ilk üçe giren öğrenciler; organizasyondan sorumlu Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Zuhal COŞKUN’un nezaretinde 9 günlük Amerika

4 yıldır yapılan bu yarışmalar Tübitak düzeyinde olup, ödüller ise öğrencinin kendini geliştirme, dünyayı tanıma ve daha üst öğrenimlere hazırlanma anlamında teşvik edici olarak veriliyor.Gezinin içeriği ve gezilen yerlerle ilgili bilgileri Şube Müdürü Zuhal Coşkun şöyle sundu;”gezimizin ilk durağı Newyork City’di. Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık ve en kozmapolit şehri. Yüz yıldan fazladır dünyanın en önemli ticaret ve finans merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Newyork ‘da bulunan Museum of Natural History (Doğa Tarih Müzesi)Dünyadaki en kapsamlı doğal tarih müzesini gezdik. Bu müzede ilgimizi en çok dinazorlar çekti. Statue of Liberty (Özgürlük Anıtı): Liberty Adası'nda bulunan heykel 1886 yılında yapılmış. Central Park: Parkta yapay göller, köprüler, hayvanat bahçesi, anıtlar, oyun alanları, açık hava tiyatrosu, kafeterya, yürüyüş alanları bulunuyor.Empire State Building: New York'un simgesi. 381 metre yüksekliğindeki binanın 86. katından muhteşem bir şehir manzarası görülüyor. Burada bolca fotoğraf çektik. Ayrıca Times Square, Brooklyn Köprüsü, ve Colombia Üniversitesini gezdik. Colombia üniversitesi dünyanın en iyi 4.üniversitesi olarak kabul ediliyor. Burada doğa bilimleri, siyaset, denizcilik, ticaret ve tarihle ilgili bölümler var. Ayrıca dünyanın en kapsamlı kütüphanesinin de bu üniversitede olduğunu öğrendik içini gezemedik. Ancak dışardan fotoğraf çekebildik. Bu üniversitenin yaklaşık 20 000 öğrencisi varmış.Gezimizin diğer durağı Amerikanın başkenti Washıngton D.C’idi. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alıyor. Amerika'nın en tanıdık yerlerinden biri olan muhteşem kubbeli büyük beyaz yapıyı beyaz saray olarak biliyorduk hepimiz. Öğrendik ki bu bina Senato ile Yüksek Mahkeme'nin bulunduğu binadır. U.S.Capitol diyorlar bu binaya. National Air & Space Museum (Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi) giderken National Museum of the American Indian (Ulusal Amerikan Kızılderilileri Müzesi) ‘nede uğradık. Smithsonian Enstitüsü'ne bağlı National Museum of the American Indian, Amerika Kıtası'nın yerlileri olan Kızılderililerin dil, kültür, tarih ve sanatı ile ilgili çalışmalar yapmak, bunların korunmasını sağlamak ve bulguların sergilenmesi amacıyla 1989'da Kongre kararı ile kurulmuş. Ve tabii The White House (Beyaz Saray) Amerikan devlet başkanlarının görev sürelerince kullandıkları ikametgâhları. İçini gezemedik. Çok ilgi gören bir yer ve etrafı fotoğrafçı doluydu.

National Air & Space Museum (Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi) öğrencilerin en çok ilgisini çeken yer oldu. Uzun vakitler geçirdik burada. Hava ve uzay teknolojisinin tarihi ve gelişimi hakkında pek çok örneğin yer aldığı, dünyanın en popüler müzelerinden biri. Ay'dan getirilen taşlara dokuna bilmek çok farklı bir duyguydu. Tabii ayrıcalıkta…

Boston gezimizde esas amaç dünyaca ünlü üniversiteleri görmekti. Gittiğimiz gün Charles River üzerinde yelken yarışları vardı. Bembeyaz yelkenliler çok çok güzel gözüküyordu. Bu nehir Boston şehir merkezini ikiye bölüyor. MIT ve Harvard üniversitelerini gezdik. Üniversitelere girişte kimlik sorulmaması, isteyen kişinin girip ders dinleye bilmesi öğrencileri şaşırttı. Cambridge’de Harvard üniversitesi kampusu içinde bulunan Harvard Square’de mağazaları, kitapçıları, gezdik. Burdan kitap alış verişi yaptık.

Diğer bir durağımız tam bir doğa harikası görsel bir şölen olan 1000 Adalar ABD-Kanada sınırında, Ontorio Gölü'nün doğusunda bulunan Saint Lawrence Nehri üzerinde yer alıyor. Botla bu adalar arasında gezdik. Bazı adalar üzerine sadece 1 ev sığacak kadar küçük. Botumuz bu adalara o kadar yakın geçiyordu ki adadaki insanlarla göz göze bile gelebiliyorduk.Kanadaya bu kadar yakınken Niagara Şelalesini de görmek istedik. İyikide istemişiz. Hep kitaplarda okuduğumuz ve fotograflarını gördüğümüz Niagara Şelalesini gördüğümüzde hepimiz çokk heyecanlandık. Niagara Şelaleri Kuzey Amerika’nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri’nin üzerinde bulunuyor. Niagara Şelalesi’nden yarım dakikada 168.000 m³ su akıyormuş. Niagara, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu’ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntüler olduğu söylendi. Niagara şelalesi dünyada tek ters akan şelalesiymiş. Şelalenin suyu taşlara çarparak geri geliyor..Bunun dünyada eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğunu söyledi rehberimiz.. Niagara Parkından büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gökkuşağını izlemek dünyanın en güzel , en keyifli anıydı.Bu ödülün öğrenciler için çok özel bir ödül olduğunu,onların hayata ve dünyaya bakışında,eğitimleri ile ilgili kariyer planlamalarında çok önemli olduğunu bu nedenle özellikle kaymakam İsmail GÜNDÜZ’E ve sponsorlarımıza teşekkür ederiz.” dedi.Öğrenciler Can DAĞIDIR,M.Furkan BEŞLİ ,Eray AYDIN ve velileri de aynı duyguları ifade ederek ayrıca Şube müdürü Zuhal COŞKUN’A da teşekkür ettiler.İsmail Gündüz öğrencileri bu üstün başarılarından dolayı kutladığını söyledi ve gençlerin yetişmesi ufuklarının açılması yönünde yapılacak eğitim çalışmalarının destekçisi olduğunu belirtti.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Daha fazla haber: