ÖSYM bu kez 'Şifre yok' dedi Yanıt jet hızıyla geldi

ÖSYM, YGS'nin iptali icin acılan davada savunmasını verdi ve şfre iddialarını bu kez reddederek, cevap şıklarındaki sıralamayı 'bilgisayar hatası' olarak açıkladı. Savunmayı alan davacı M.A.O'nun avukatı Ahmet Gürol Şağban, jet hızıyla savunmayı yanıtladı

KYGS'nin iptali davasında ÖSYM'nin savunmasının mahkemeye ulaşmasının ardından davacı M.A.O'nun avukatı Ahmet Gürol Şağban 17 sayfalık savunmayı dün teslim aldı. Şağban, mahkeme binasından ayrılırken basın mensuplarına ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in 'sehven' diyerek kabul ettiği şifreleme iddiasının, Kurum'un savunmasında reddedildiğini söyledi. 'ÖSYM üyelerinin de bilgisayarın yaptığı bir kurgu olarak nitelendirdiği bu durum savunmada yalanlanmış. Olay sınav kitapçıklarını hazırlayan sistemin yanlış çalışması olarak açıklanmış. Bu kurgulamayı bilgisayar tesadüfen yapmaz' diyen Şağban, olayların 'rezalet' boyutuna geldiğini ifade etti.

BİLİRKİŞİ RAPORU İSTEDİ
Avukat Şağban açıklamasının ardından 5 saat içinde ÖSYM'nin savunmasına yanıtını mahkemeye ulaştırdı. Şağban, yanıtında, savunmadaki önemli başlıklara da yer verdi. Şağban, YGS'nin iptali davasının görüldüğü Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin, YGS'de şifre iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturma ile ilgili evrakları ve bilirkişi raporunu istediğini açıkladı.

BİLİMSEL RAPORLAR ÖSYM'YE KARŞI
- AÜ Eğitim Fakültesi Ölçme Değerlendirme Bölümü'nün sınavla ilgili raporu her adaya ayrı kitapçık uygulamasının akademik olarak kabulünün mümkün olmadığını belirtiyor. ÖSYM buna da yanıt vermemiştir.
- İstanbul'da 7 okulda kız öğrencilerin aynı okulda sınava girmesini otomasyon tarafından yapılan bir işlem olarak açıklanıyor. Sistem kendi kendine kız öğrencileri bir okula gönderdiyse 'sehven' şifreyi de paylaşabilir.

SINAV GÜVENLİĞİ İDDİASI
ÖSYM 1 milyon 700 bin soru kitapçığına 1 milyon 700 bin cevap anahtarı olmamasının sebebini açıklamamıştır. Sınav güvenliği öne sürülerek her adaya ayrı kitapçık hazırlandığı belirtilmiştir ama bu aynı zamanda şifrenin dilenen kişiye verilmesi yolunu da açabilir. Ayrıca adayın önce zor sorularla karşılaşması sınav performansını düşürür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri