Hükümet, konut sektöründe yaşanan sıkıntıyı gidermek amacıyla 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda metrekare fiyatlarda KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e düşürerek piyasanın canlanması sağlandı. Ancak konutuna taşınamadığı halde, güvence gereği faturasını önceden alan vatandaşlar KDV'yi yüzde 18 olarak ödemiş oldu. Fatura almayan vatandaşlar 150 metrekare üzeri konutlara yüzde 8 KDV ödeyecek. Ortaya yüzde 10'luk bir KDV zararı çıkarken, Maliye Bakanlığı önceki gün Resmi Gazete'de yayımladığı "KDV Genel Uygulama Tebliği Değişikliği" ile fatura iadesini de önlemiş oldu.
TEBLİĞLE NETLEŞTİ
Düzenlemeyle yapı ruhsatı Eylül 2016'dan sonra alınan konutlarda 150 metrekare olan konut arsasının metrekare emlak vergisi değerleri değiştirildi. 150 metrekarenin üzerindeki konut tesliminde 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 18'den yüzde 8'e indirilen KDV uygulama süresi de 30 Eylül 2017 tarihine uzatılmıştı. Geçen yıl 1.2 milyon konutun ortalama 200 bin liradan satıldığı tahmin ediliyor. Sektörde yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olarak 3 ayrı kalemde uygulanan KDV ortalamasının ise yüzde 10 olduğu hesaplanıyor.
"TAPU HARCI DÜŞÜRÜLMELİ"
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, 2016 yılında ortalama 1.5 milyon adet konutun satıldığını, bunun 1.2 milyon kadarının müteahhitler aracılığıyla yapıldığını kaydetti. Tellioğlu, "Ortalama 200 bin lira üzerinden satıldığını düşünürsek ve KDV'yi de ortalama yüzde 10 alırsak, 24-25 milyar liralık ödenen bir KDV çıkıyor" dedi. Tellioğlu, bu kapsamda, kanuni düzenlemeler neticesinde devletin özel sektör gayrimenkul satışlarından alacağı KDV oranının yüzde 30'lar seviyesinde düştüğünü dile getirdi.
"TBMM HARÇ İÇİN ÇALIŞIYOR"
KDV meselesini müteahhitler olarak olumlu bulduklarını ifade eden Tellioğlu, "Müteahhitlerin talepleri dikkate alınarak iyileştirmenin yapılması gerekiyor. Tapu harçlarının yüzde 2'ye indirilmesi bu anlamda önemli. TBMM Genel Kurulu'na gelen düzenleme bunu sağlayacak" diye konuştu.