Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘Aile İçi İletişim’ başlıklı söyleşide konuşan Uysal, Küçükçekmece Belediyesi’ne ve Aziz Yeniay’a teşekkür ederek, iletişimin temel amacının gönül kırmak değil; gönül yapmak olduğunu söyledi.
EVLİLİK, ATEŞ VE SU
Ayrıca Uysal evliliği, “Marifet; düşürmek değil, yükseltmektir. Unutmamalıyız ki, biz insanları küçük düşürdüğümüzde kendimizi de düşürmüş oluyoruz. Evlilik su ve ateş gibidir. Su gibi aslında 2 Hidrojen 1 Oksijen’den oluşur. Ancak o ne Hidrojen ne de Oksijen’dir artık. O faydalı bir şeydir. Aynı zamanda ateş gibidir ve sürekli beslenmesi gerekir. Evlendim, iş bitti değil; daha yeni başlıyor olay.”diyerek tanımladı.
ALTIN KURAL: H.O.N.D.A
Evliliği beslemenin yollarını da, ‘Hizmet Davranışları, Onay Sözcükleri, Nitelikli Beraberlik, Dokunsal Temas ve Armağan Vermek’ yani kısaca H.O.N.D.A’ya bağlayan Uysal, bu maddelerin uygulanması sonucunda sadece Müslüman bir ailede değil; ateist bir ailede bile iletişimin dört dörtlük olacağının altını çizdi.
NE DÜŞÜNÜYORSAN O’ SUN
Öte yandan doğru ve iyi iletişim kurabilmek için, ‘Duygu, Düşünce, Dil, Davranış, Dinleme, Anlama ve Anlaşılma Kontrolleri’ne dikkat edilmesi gerektiğini de belirten Uysal, “İçimizden geçen olumsuz düşünceler bizim enerjimizi düşürür. Düşünce temizliği çok önemli. Mevlana der ki, ‘Ne düşünüyorsan O’sun sen.’ Bu nedenle tüm olumsuz düşünceleri, sizi üzen olayları unutun gitsin.”diye konuştu.
ELEŞTİRİ TOST GİBİ OLMALI
Çocuklarla kurulan iletişimle ilgili de eleştiri diline dikkat çeken Uysal, “Evinizde sağlam bir duruşunuz olmalı. Önce kendimizi, sonra eşimizi sonra da çocuklarımızı desteklememiz gerekiyor. Eleştiri tost gibidir, derler. Önce biraz iltifat, sonra eleştiri sonra yine iltifat edebiliriz. Eleştiriyi toplumun içerisinde değil; yalnızken yapmak da çok önemli. Yıkıcı eleştiri ve genelleme yapmamak; ‘Sen zaten hep..’, ‘Sen zaten hiç..’ gibi cümleler yerine daha olumlu genellemeden kaçınan cümleler bulmak gerekir.”dedi.
KENDİNİZİ GELİŞTİRİN
Kendini bütünüyle haklı görme, işi yokuşa sürme, sorumluluk almama, mantığı silah olarak kullanma, ses tonunu yükseltme gibi iletişim hatalarının çok sık yapıldığının da kaydeden Mürşide Uysal, iyi bir evlilik iletişimi için ‘Ben’ sınırının ve saygının korunması zorunluluğunu; bunun için de eşlerin kendilerini geliştirmesi gerektiğini ifade etti.