Gazi Üniversitesi (GÜ) Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Altınok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yastık altındaki birikimin tamamen elden çıkarılması gibi bir durumun olmadığını söyledi.
Altında yaşanan yükselişin geçici olduğunu vurgulayan Altınok, "Tüketicinin genellikle korunaklı liman olarak gördüğü altının son zamanlarda tasarruf aracı olarak görülmesi, bu nedenle yükseliş yakalandığında eldeki altının bozdurulması durumu yaşanıyor. Altında zaten geçici bir yükseliş var. Belli bir süre sonra bu tekrar eski yerine dönecektir diye düşünüyoruz" dedi.
Mal boşaltmak
Altında, borsada kullanılan "mal boşaltma" tabirinin benzeri bir durumun yaşandığına dikkat çeken Altınok, şöyle devam etti:
"Mal boşaltmak tabiri için eldeki kağıtların istenilen değere ulaştığı an satılarak kar realizasyonuna dönüşmesi durumu diyebiliriz. Benzer olgu altında da yaşandı. Çünkü altın uzun süre düşüşe geçti. En son İsviçre'nin avro ile ilgili aldığı karardan sonra avronun düşüşüyle altın güvenli sığınak haline dönüşünce, altında bir yükseliş ortaya çıktı."
2015 altın yılı olacak
Konya Sarraflar Çarşısı'nda esnaflık yapan kuyumcu Sami Ayaz ise altın fiyatlarının uzun zamandır düşüşte olması sebebiyle son günlerde yaşanan yükselişin fırsat olarak görüldüğünü ifade etti.
"Son 1 hafta, 10 gündür iş yerlerinde halktan altın alma ciddi miktarda yükseldi. Fiyatların yükselmesi insanlar için bir fırsat oldu" diyen Ayaz, şunları kaydetti: "Altında beklentimiz; düşüşlerin alım fırsatı olarak görülmesi, yükselişlerin de satış olarak değerlendirilmesi şeklinde. 2015 yılından, altın için hareketli geçeceği, fiyatların biraz daha yükseleceği yönünde beklentimiz var. 2015 altın yılı olacak diyebiliriz. Yaklaşık 40 gün önce 130 liradan satışını yaptığımız çeyrek altının fiyatı 160 liraya yükseldi. Son 10 gündür de altın ciddi miktarda yükselişte. Kuyumcuların satışında düşme, halktan gelen altında da ciddi oranda yükselme söz konusu."