Bursa’nın merkez Yıldırım İlçesi’nde Hacivat ile Vakıf Mahallesi’nde sahipleri tarafından otlatılmak üzere evlerinin yakınındaki araziye bırakılan 5 atın çalınıp, kesildikten sonra etlerinin restoranlara satıldığının ortaya çıkmasına kırmızı et üreticileri tepki gösterdi.
İnegöl İlçesi’nde açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, at eti skandalının ortaya çıkmasının ardından herkesin tedirginlik yaşadığını bildirerek, at eti satanlar hakkındaki cezai müeyyidelerin arttırılmasını istedi. Cetizli, cezaların az olması ve önlem alınması nedeniyle sorunun büyüdüğünü kaydederek, "Memleketimizde tabiri caizse at, eşek kalmadı. Neredeyse bu insanlar, kuşları bize piliç diye yedirirken, bugün köpek, kedi etini bize dana eti olarak yedirecekler.
Bu noktaya geldiğini görüyoruz. Türkiye Kırmızı Üreticileri Birliği olarak Ankara’da yaptığımız çalışmalarda Bakanlığımızı defalarca uyardık. Bakanımız bu konunun üzerine gitti. Köpek maması yapılacağı iddia edilerek getirilen etler ülkemize giriyor. Büyük marketlere, büyük yemekhanelere gidiyor. Bu etler Türkiye’de tüketiliyor, birileri para kazanıyor" dedi.
Ağır yaptırımların uygulanmaması halinde birlik olarak daha sert tepki göstereceklerini kaydeden Cetizli, "İnsanlar piyasada köpek, at, eşek eti var diyerek et almak, tüketmek istemiyorlar. Et satışları durdu. Korkuyorlar. Vatandaşlarımızı haklı görüyoruz. Bu davanın üzerine gitmemiz gerekiyor. Bir çalışma yapıyoruz, raporlar tutuyoruz. Kesilen dana, inek kayıttan geçsin. Desteklemeler devam etsin.
Kayıtsız hayvan olmasın. Kayıtsız et kesilmesin. Tezgahta satılan etin, kaşesi var mı yok mu kontrol edilsin. Hiçbir kasap dükkanı kontrol edilmiyor. Hiçbir yemekhane kontrol edilmiyor. Bir boşluk var. Bu boşluğun doldurulması gerekiyor. Lütfen et konusunu, belgeler üzerinde kontrol yapalım. Denetimlerin artırılmasını istiyorum" diye konuştu.