Büyük Türkiye Fonu ile 100 milyar liralık büyüklüğe yaklaşan işsizlik fonundan da belirli bir kaynağın fona aktarılmasının gündeme gelebileceği belirtiliyor. Fonun yüzde 15-20'lik kısmının yani 1 ile 1.5 milyar dolarlık kısmının da özel sektör tarafından oluşturulabileceği ifade ediliyor.
BİR DÖNEM BORSADA VARDI
Türkiye'de de borsanın ilk yıllarında piyasada bir kamu otoritesi gibi konumlanan Kamu Ortaklığı İdaresi 'fon' işlevi görevini kısmen yapmıştı. Bu kurumun elemanları borsa salonuna gelip, eğer fiyatlar aşırı düşerse alarak, aşırı yükselirse satarak denge sağlamaya çalışırdı. Aynı fonun döviz piyasasında da düzenleyici bir rol oynayabileceğine dikkat çekiliyor. Bugün dünyada birçok ülke işlerin sarpa sardığı dönemlerde varlık alım programları uygulayabiliyorlar. Dünyada örneği cok...
• Devlet fonları tüm dünyada cok amaçlı olarak kullanılıyor. Devletin stratejik roller biçtiği sektörler, bu fonlar tarafından destekleniyor. Örneğin ABD Hazinesi. Lehman Brothers batısı ile başlayan krizde bir otomotiv devi olan GM'in batma noktasına geldiğini görünce 49.5 milyar dolarlık bir hisse alımı yapmıştı.
• Devlet fonları zaman zaman dünyada varlık fiyatları düştüğünde yani alım fırsatları doğduğunda başka ülkelerde de yatırım yapabiliyor.
• Türkiye'de kurulacak fonun su an ilk etaptaki görevinin ic piyasada bir denge unsuru olarak calısması olacağı konuşuluyor.
• Su an dünyada 70'in üzerinde devlet fonu var. Büyüklükleri 300 milyon dolarla 90 milyar dolar arasında değişiyor ve toplamda 2 trilyon doların üzerinde bir varlığa sahipler.
• Fon yasayla kuruluyor ve basında özerk bir yönetim komitesi bulunuyor. Üyeler ağırlıkla ekonomi bürokratlarınca atanıyor.
BİNALİ YILDIRIM KÜRESEL YATIRIMCIYA ÇAĞRI YAPTI
' Türkiye Varlık Yönetim Fonu'nun kurulusuyla ilgili müjde veren Başbakan Yıldırım, küresel yatırımcılara da çağrı yaptı. Türk ekonomisinin güçlü olduğunu belirten Başbakan Yıldırım "Yatırımcılar hic endişe etmesin. Küresel yatırımcılar gelip, Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edebilirler. Tabii ki bir darbe yaşanmıştır. Bunu yok sayamayız. Ama o kadar güçlü bir milletiz ki hemen darbenin etkisinden kurtardık ve bunu bir bayrama dö nüştürdük. O kadar güçlü bir ekonomimiz var ki ufak kıpırdanmalarla, sıyrıklarla tabiri caizse bu darbeyi geçiştirdik. Türkiye hâlâ yaşanan bu küresel krizde en güvenli liman dır. Yatırım yapılacak en güzel ülkelerden biridir" dedi.
TÜRKİYE'NİN KÜRESEK EKONOMİ DEVLERİ LİGİNE GİRME SÜRECİNE EŞLİK EDECEK
'Büyük Türkiye Fonu' geliyor. ' 10 milyarlarca dolar büyüklüğü aşacak fon, hem yatırım amaçlı hem de döviz ve hisse senedi piyasasında büyük dalgalanmaların önüne geçmek için kullanılacak. Başbakan Binali Yıldırım, Bloomberg Nevvs'te katıldığı programda bir soru üzerine Türkiye'de bir 'Varlık Yönetim Fonu' kuracaklarını açıkladı. Yıldırım, böylece özellikle yatırımları genel bütçe yerine, bu fondan temin etme cihetine gideceklerini bildirdi. Alman bilgiye göre bu konudaki çalışmalar da başladı. Fonla ilgili benzer bir açıklama da Enerji Bakanı Berat Albayrak'tan geldi. Albayrak ekonomiye ilişkin düzenlemelerin devam ettiğini belirterek "Merkez Bankası, Hazine ve ilişkili kurumlarımız çok ciddi adımlar atmaya başladı. Bu ay sonu veya önümüzdeki ayın başında kalan yasal düzenlemeler ve yapısal reformlarla çok daha hızlı hareket edeceğiz. Türkiye için çok önemli olduğunu düşündüğüm, C20 içerisinde bir tek Türkiye'de olmayan 'Ulusal Varlık Fonu' dediğimiz fonun da ortaya çıkmasıyla, Türkiye'nin finansal altyapısını güçlendirecek adımlar atılmasıyla yatırım ortamının iyileşeceğini düşünüyorum" dedi.
PİYASAYA DESTEK VERECEK
Alman bilgiye göre 'Ülke Fonu' ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Katar, Kuveyt, Norveç, Singapur gibi ülkelerde de olan fon aracılığıyla yatırım Ekonomiye güven devam ediyor. Başbakan Binali Yıldırım "Türk ekonomisine olan güven devam ediyor. Ekonomi üzerinde oluşturulmaya çalışılan tereddütleri biz cok da iyi niyetli görmüyoruz. Bu tip manipülasyonlarla Türk ekonomisini bozmaya bunların gücü yetmez" dedi. Yıldırım "Ekonomimizde mutlaka bir hasar oluştu ama hasarın boyutu hakkında fikriniz olsun diye söylüyorum. Rusya ile ucak krizi yaşadığımız zaman, bizim ekonomik göstergelerimizde ne kadar oynama olduysa bu darbe glrisimindeki oynama da o kadar oldu" diye konuştu. Yıldırım, Türkiye'nin kredi notunu düşüren S&P'yi eleştirerek, "Cok etik davranmadılar. Fırsatçılık yaptılar. Biz büyük bir darbeyi defetmiş bir milletiz. Aceleci davranmayıp, iyice gördükten sonra hareket etmelerini beklerdik" dedi. yapılması ve piyasalardaki hareketliliğin dengelenmesi için önemli miktarda para biriktiriliyor. Milyarlarca dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen ve yönetimi devlette olacak fon ile hem yurtiçi hem de yurtdışında altyapı yatırımı gerçekleştirilebilecek. İhtiyaç olması halinde tahvil ve bono alımlarında piyasa desteklenebilecek. Fon borsadaki hareketlikte de kritik rol üstlenebilecek. Fona hangi kaynaktan para aktarılacağı konusu ise netlik kazanmadı.