Devletin sahip olduğu santrallere sattığı doğalgaza 1 Ekim'de yüzde 37 zam yapan Botaş, bu zammı 1 Ocak itibariyle geri aldı. Zammın geri alınması, 1 Nisan'da uygulamaya girecek yeni elektrik tarifeleri üzerindeki doğalgazdan oluşan zam baskısını da azalttı.
Habertürk'ün haberine göre Botaş, abone gruplarına göre doğalgazda farklı tarifeler uyguluyor. Konutlara sattığı doğalgazda, belli ölçülerde sübvansiyon uyguluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın dikkat çektiği gibi Botaş, 'pahalı alıp konutlara daha ucuza' doğalgaz satıyor.
Buna karşılık Botaş, yap-işlet-devret (YİD) ile kamu doğalgaz santrallerine görece yüksek fiyattan gaz satışı yapıyor. Botaş, bu yolla finansman dengesini sağlamaya çalışıyor.
EKİM'DE ZAM YAPILDI
Botaş'ın finansman yapısı, 2012 yılının son çeyreğinde tahminlerin ötesinde olumsuz işaretler vermeye başladı. Bunun üzerine Botaş, devletin sahip olduğu santrallere sattığı doğalgaza 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 37 gibi yüksek oranlı zam yaptı. Zamla birlikte santrallerde kullanılan 1000 metreküp doğalgazın fiyatı bin 40 TL'den bin 400 TL'ye kadar yükseldi.
ZAM GERİ ALINDI
Botaş, 1 Ocak itibariyle bu zammı geri aldı. Enerji Bakanlığı kaynakları, geçen yılın son çeyreğinde yapılan zammın, Botaş'ın finansman dengesini sağlamaya yönelik enerji KİT'leri arası bir işlem olduğunu belirterek, "Bu zamla birlikte öngörülen hedeflere büyük ölçüde ulaşıldı. Dengeler sağlandı. 1 Ocak itibariyle de zam geri alındı" dedi.
ELEKTRİKTE ZAM BASKISI AZALDI
Botaş'ın doğalgazda yaptığı indirim, elektrik fiyatlarındaki maliyet baskısını da azaltacak. Elektrik fiyatları, üçer aylık dönemler halinde belirleniyor. Doğalgaz ve diğer maliyetlerdeki (yılın son çeyreğinde oluşan) artışa karşın 1 Ocak-31 Mart arasında elektriğe zam yapılmadı. Botaş'ın bu indirimi, 1 Nisan'da başlayacak ikinci çeyrek tarife döneminde de elektrikteki zam baskısını azalttı."