Dolarda hareketlenme beklentisi

Veri bugün Türkiye saatine göre 16.30'da açıklanacak.

 Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından dolarda hareketlenme bekleniyor.


Seçimlerin ardından dolar karşısında ilk tepki olarak yüzde 5 civarında değer kazanan, ancak ABD Merkez Bankası faiz kararlarına ilişkin belirsizlik ve başkanlık sistemi tartışmalarının hemen başlamasıyla kazançların tamamını koruyamayan kurda bugün ABD’de faiz artışları açısından yön gösterebilecek tarım dışı istihdam verisinin belirleyici olması bekleniyor.

Piyasa kapanışının ardından ise Türkiye’ye ilişkin kredi notu gözden geçirmesini yayımlaması beklenen Standard & Poor’s (S&P) kararı takip edilecek.
Uzmanlar Eylül ayında 142,000 olan tarım dışı istihdamın Ekim ayında 180,000′e yükselmesini bekliyorlar. Veri bugün TSİ 16:30′da açıklanacak.

Piyasalarda veri ile birlikte ABD’nin faiz artışının Aralık ayında başlayıp başlamayacağına yönelik yapılan fiyatlamanın da yeniden şekillenebileceği belirtiliyor. ABD’de faizlerin Aralık ayında artırılma ihtimali vadeli işlem kontratlarına göre dün itibariyle yüzde 58 düzeyinde bulunurken, ABD’nin iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi dört buçuk yılın zirve seviyesindeki seyrini sürdürüyor.
Fed Başkanı Janet Yellen ve New York Fed Başkanı William Dudley, bu haftaki açıklamalarında verilerin de destekliyor olması halinde ABD’nin faiz artırımına hazır olduğunu ifade etmişlerdi.
Dün 2.8775′e kadar yükselen ardından aşağı yönlü bir seyir izleyen dolar/TL günü 2.86′ın hemen altında tamamlamıştı. Dolar/TL bu sabah ise 0844 itibarıyla güne 2.8610/2.8636 seviyesinden başladı. Dün akşam 2.9850 civarında olan sepet bazında TL ise aynı saatte 2.9872/2.9902, 3.11 civarındaki euro/TL ise 3.1133/3.1167 seviyesinde bulunuyor.

S&P’DEN NÖTR YA DA POZİTİF BİR AÇIKLAMA BEKLENİYOR

ABD verilerinin ardından bugün Türkiye’yi yatırım yapılabilirin bir kademe altında BB+ notuyla derecelendiren ve görünümü ise negatifte yer alan S&P’nin açıklamaları izlenecek.
S&P en son Mayıs ayı başında piyasalarca daha yakından izlenen Türkiye’nin yabancı para cinsi kredi notunu ve görünümünü sabit tutmuş ancak uzun ve kısa dönem yerel para birimi cinsinden kredi notunu “BBB/A-2″den “BBB-/A-3″e düşürerek not görünümünün ise negatif olduğu belirtmişti.
Analistler diğer iki kredi kuruluşuna göre Türkiye’yi bir kademe daha aşağıda değerlendiren S&P’den bugün olumsuz yönde bir değerlendirmeden ziyade olumlu ya da nötr bir adımın olasılığının daha yüksek olabileceğini belirtiyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Bugünkü trendi ABD verisi belirleyecek. Saat 1630′a kadar içeride önemli bir gelişme yaşanmazsa kurda sakin bir seyir izlenebilir. Eğer tarım dışı istihdam verisi ABD’de faiz artışının Aralık’ta yapılıp yapılamayacağı ile ilgili net bir yön verirse yani beklentilerin çok üzerinde ya da altında bir veri ile karşılaşırsak piyasada sert hareketler yaşanabilir” dedi ve ekledi:

“ABD verisi sonrası ise S&P açıklamaları önemli olacak. S&P Türkiye’yi diğer iki büyük kuruluşa göre bir kademe aşağıda değerlendiriyor. Eğer bir adım atacaklarsa bu adımın not indirimi olması çok zor. Hele ki seçimlerin ardından diğer iki kuruluşa göre iki not fark oluşması ihtimali dünyada pek de rastlanılan bir durum değil. Bu nedenle bir değişiklik gelecekse bunun pozitif olma ihtimali çok daha yüksek… Burada olumlu sürpriz notun artması olabilir ancak bunu beklemiyorum. Bundan ziyade not görünümün negatiften durağana çekilmesi ise daha makul bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor.”
SİYASET İZLENMEYE DEVAM EDİLİYOR

AKP’nin 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidarı bir kez daha sağlamasının ardından TL dolar karşısında ilk tepki olarak yüzde 5 değer kazanmasına karşın piyasalardaki iyimserlik tam olarak devam edemedi.

Yurtdışındaki gelişmelerin yanı sıra yurtiçinde başkanlık sistemi, ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin endişeler ve güvenlik riskleri de piyasalar üzerinde zaman zaman baskı yaratabiliyor.

Reuters’ta kısa süre önce yer alan bir haberde de belirtildiği üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sisteminden vazgeçmeyeceği algısı yaratan açıklamalar, tek parti iktidarı sürprizi ardından rahat bir nefes almak isteyen piyasayı gücün merkezileşeceği ve kuvvetler ayrılığının ortadan kalkacağı endişesiyle önümüzdeki dönemde baskı altında tutacak gibi görünüyor.

Seçimin ardından piyasalar bir taraftan da yeni ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğini ve hükümetin reform programının detaylarını da yakından izliyor.
Önümüzdeki günlerde kurulacak olan yeni hükümette Erdoğan’ın önemli ölçüde etkisinin olması beklenirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ise ekonomi yönetimini koruma konusunda ısrarlı olacağı öngörülüyor.

Davutoğlu’nun ekonomi yönetiminde değişiklik yapılmaması için direneceğini dile getiren hükümete yakın bir kaynak, “Burada temel konulardan biri Babacan-Şimşek’in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yoluna devam etmesi. Belki Erdoğan’ın politikalarını savunma açısından en tercih edilen ekip bu olmayabilir ama Davutoğlu bu ekibin bozulmasını istemiyor” diye konuştu.

Tahvil bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.70, valörde son işlemde yüzde 9.67 seviyesindeydi. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 10, valörde yüzde 9.98 seviyesindeydi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri