Siyasi endişeler ve rubledeki sert değer kaybı sonrası dolar yeni rekor kırdı. Dün 2,3950 ile tarihi zirveyi gören kur bu sabah 2,35'in altına kadar geriledi. Ancak kur daha sonra kademeli yükselişle ilk kez 2,41'i aştı.
Bankalararası piyasada dolar/TL 2,4140 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Euro/TL de 9 ay sonra bir kez daha 3 lirayı aşarak 3,0242'ye kadar yükseldi. Doların yükselmesinde yurt içinde yaşanan siyasi endişeler ile rublede görülen sert düşüş etkili oldu. Rusya'nın sert faiz artırımına karşın rubledeki değer kaybı önlenemedi.
Öte yandan dolardaki sert yükseliş karşısında borsada da satışlar hızlandı ve BIST 100 endeksi 80 bin puanın altını gördü.
ALB Menkul Kıymetler Analisti Arda Coşar, Fed öncesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan gerginlik ve petrol fiyatlarında yaşanan sert gerileme sonrası başta Rusya olmak üzere ekonomisi kırılgan petrol ihracatçısı olan ülkelerdeki risklerin gelişmekte olan ülke para birimlerinde dalgalanmalara sebep olduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülkelerde bir yandan ülke risk pirimleri CDS’ler yükselirken diğer yandan para birimlerinin değer kaybettiğine ve tabi bundan TL’nin de etkilendiğine dikkati çeken Coşar, sözlerine şöyle devam etti:
"Dün piyasalarda yaşanan dalgalanma ile beraber USDTRY paritesi 2.3940 ile tarihi zirvesini test etti. Uzun vade de küresel bazda FED faiz artırım riski, Avrupa’da toparlanmanı ivme kaybetmesi, Çin’de büyümenin yavaşlaması, Rusya krizinin büyümesi riski ile USDTRY de yukarı yönlü riskler yoğun olmakla beraber kısa vade de bu hafta Fed toplantısı ve ABD TÜFE verileri ön plana çıkmakta.
Gözler Fed'de...
Fed’in faizlerde bir değişiklik yapması beklenmemekle beraber, Fed tarafından gelebilecek yazılı ve sözlü açıklamalar ön plana çıkabilir. Bu açıdan özellikle FED tutanaklarında yer alan ‘’kayda değer zaman’’ ifadesinin kaldırılıp kaldırılmaması önemli , bu ifadenin kaldırılması gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde gerginlik yaratabileceğinden böyle bir durumda USDTRY’de yukarı yönlü hareketin devamı görülebilir.
Fed etkisiyle yaşanabilecek hareketlerde 2.4000 direnci ön plana çıkmakta. Bu seviyenin kalıcı bir şekilde kırılması durumunda 2.43000 seviyesi ön plana çıkmaktadır. Fed tarafında ise ‘’kayda değer’’ ifadesinin kaldırılmaması durumunda ise TL de bir miktar rahatlama görülebilir. Bu durumda 2.3500 2.3300 ve 2.3000 destekleri ön plana çıkmakta. Fed yanında ayrıca ABD TÜFE verileri, Rusya’nın durumu TL üzerinde etkili olmaya aday diğer faktörlerdir."