Vatandaşın da sağlığını ve bütçesini koruması için alması gereken önlemler var. Üstelik bu önlemler çok basit. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar... Sağlıklı yaşam trendi son yıllarda giderek artıyor. Vatandaşlar bilinçli tüketiciler haline geliyor ancak gıda dolandırıcıları da farklı türlerde sahtecilikle sınırları zorluyor. Tüm ülkede dolaşıma sokulan hatta reklamları yapılan sahte ürünler, hem sağlığı tehdit ediyor hem de vatandaşın bütçesini zorluyor. Yüzlerce lira vererek organik bal ya da zeytinyağı aldığını düşünen vatandaş, aslında sahte bal ve içine farklı türde yağ karıştırılmış zeytinyağı tüketiyor.
Kontroller arttı
Tarım ve Orman Bakanlığı bu konudaki denetimlerini her geçen gün artırıyor. Bazı üreticilere binlerce lira ceza kesilirken, içerisinde sağlığa zararlı maddeler ya da olduğundan farklı özellikte satılmaya çalışılan ürünler de yine bakanlığın sitesinden ifşa ediliyor. Ancak bu durum dolandırıcıları durdurmaya yetmiyor. Vatandaşın sağlığıyla oynamaya devam ediyorlar. Sahte ürünleri ayırt etmek içinse çoğu zaman analiz yapılması gerekiyor.
Koku ya da renk..
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sardunya Grubu Kalite’den sorumlu İcra Kurulu Üyesi ve Gıda Mühendisi Filis Gergerli, “Sahte ürünlerin çoğu kokusundan ya da renginden anlaşılmaz. Zaten kolay anlaşılsaydı gıda dolandırıcılığı bu kadar artmazdı. Vatandaşların her ürünü analiz etme şansı da yok. Bu nedenle, bilinçli davranılması gerekiyor” dedi. İşte gıda sahteciliğinden korunmak için bazı öneriler...
Ambalajlı tercih edin
Öncelikle ambalajlı ve etiketli gıdaları tercih edin.
Ürünün etiketini okuyun. Etikette kayıt numarası ve onay belgesi olup olmadığına bakın.
Hayvansal gıdaların etiketinde oval şekilde ve içinde Bakanlık tarafından verilen işletme onay numarasının bulunduğu ‘tanımlama işareti’ aranmalı, diğer ürünler içinse yine Bakanlık tarafından kayıt altına alınan gıda işletmelerine verilen ‘İşletme Kayıt Numarası (İKN)’ bulunan gıdalar tercih edilmeli.
Ürünün içeriğini mutlaka kontrol edin.