Ergün, Yalçıntaş ve beraberindeki heyeti kabülünde yaptığı konuşmada, İTO'nun Türkiye'nin en büyük ticaret odası özelliğine sahip olduğunu ve Türkiye ekonomisinin hemen hemen yarısının döndüğü bir alanda faaliyet gösterdiğini söyledi.
İTO'nun uluslararası ilişkilerinin de son derece güçlü olduğunu belirten Ergün, odanın olanaklarını üniversite ve Türkiye'deki teknoloji, özellikle de savunma sanayindeki gelişmeler için değerlendirmesinin ayrıca öneme sahip olduğunun altını çizdi.
İLK BURSUMU İTO'DAN ALDIM
Öğrenciliğinde ilk bursunu İTO'dan aldığını anlatan Ergün, “İTO ile böylesine derin diyebileceğimiz bağlarımız var. Burslar da fena değildi o zaman evden aldığımız harçlıktan daha iyi bir noktadaydı” dedi.
Bu dönem ticaret bakanlığı hüviyetini Gümrük ve Ticaret bakanlığına devrettiklerini anımsatan Ergün, şunları söyledi:
“Fakat ekonomi bir bütün, bunları birbirinden ayırmak imkânı yok. İşin finansal boyutu ne kadar önemliyse, işin teknoloji boyutu ne kadar önemliyse, işin üretim boyutu ne kadar önemliyse bunların iç ve dış pazarlarda satılması boyutu da, ticaret boyutu da bu kadar önemli. Bir tanesi eksik olsa öteki çok fazla bir anlam ifade etmeyecek. O nedenle bunları organizasyon olarak, odaklanma olarak belki farklı yapılar şeklinde değerlendirebiliriz. Ama işi bir bütün halinde görmemiz icap ediyor. Biz bütün halinde görmeye devam ediyoruz. Bugün bakanlığımız bünyesinde ticaretle ilgili konular olmaması bu konuya uzak kalacağımız, artık bu konuyla ilgilenmeyeceğimiz anlamına gelmez”
İTO YENİLİKTEN EMİN
İTO Başkanı Yalçıntaş da Ergün'ün Sanayi Strateji Belgesi gibi çok önemli, Türk endüstrisinde devrim yapacak bir çalışmaya imza attığını ifade ederek, “İnanıyorum ki bu dönemde bilim dalında, teknoloji dalında Türkiye'nin ileriye gitmesi için özel sektörün önünü açacak birçok başka yeniliğe de imza atacaksınız” diye konuştu.