Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni ‘İş Kanunu Tasarısı Taslağına’ göre; işçi-işveren arasında yaşanacak uyuşmazlıklarda, dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu hale geliyor. Başbakanlığa gönderilen taslağa göre arabulucu görüşmeleri en az 1 gün en fazla 3 haftada bitecek. İşçiler, mahkemelerde yıllarca süren davalarda kazandıkları tazminatları kısa sürede elde edebilecek.
İŞ KAZALARI HARİÇ
Yeni dönemde bireysel veya toplu iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan işçi ve işveren alacağı, tazminatı, işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak aranacak. İş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat durumları dışındaki durumlarda arabulucuya başvurmadan doğrudan iş mahkemesine açılan davalar usulden reddedilecek.
DOSYA SAYISI AZALACAK
Tasarının kabul edilmesiyle, ortalama 3 milyon 400 bin civarındaki hukuk uyuşmazlığının yaklaşık yüzde 18’ini oluşturan iş uyuşmazlığı dava dosyalarının büyük ölçüde azalması hedefleniyor. Reform Yargıtay’ın iş yükünü de hafifletecek. Tasarıyla Yargıtay’ın bir yıl içerisinde baktığı 780 bin civarındaki hukuk uyuşmazlığının, yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan iş davası dosyasında büyük çapta azalma yaşanacak.
NASIL BAŞVURULACAK?
Uyuşmazlık durumunda bir ay içerisinde gerçekleştirilecek arabuluculuk başvurusu, taraflardan birinin yerleşim yerindeki arabuluculuk bürosuna yapılacak. Arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise bu görevi adalet komisyonu tarafından görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğü üstlenecek. Arabulucu, her türlü iletişim vasıtasıyla tarafları bilgilendirecek ve ilk toplantıya davet edecek.
MAHKEMELER UZMANLAŞACAK
Kanunla, İş Mahkemeleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından alınacak karar ile kendi aralarında ihtisaslaşabilecek. Örneğin, sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklar, işe iade davaları, işçi alacağı davaları veya hizmet tespiti davaları ayrı dairelerde ihtisas mahkemesi olarak belirlenecek.