'Isı pay ölçer sistemi' taktırmayana 1.600 TL ceza var

Merkezi veya sıcak su sistemine sahip binaların ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarlarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan 'ısı pay ölçer' sisteminin yüksek maliyeti tüketicileri düşündürüyor.

 Tüketici Hakları Derneği, çok fazla malzemeye ihtiyaç duyan sistemin her daireye 6 bin ile 14 bin TL arasında bir maliyeti bulduğunu bildirdi.Tüketici Hakları Derneği, hem tüketicilere hem ülkeye yarar değil zarar getirdiğini savunduğu sistemin iptal edilmesini istedi.

Konuyla ilgili olarak tüketicilerden gelen şikayetler üzerine bir açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği, "Enerji Verimliliği Yasası ile Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik gereğince, 2 Mayıs 2007 tarihindeki merkezi veya sıcak su sistemine sahip mevcut binalar için 2 Mayıs 2012 tarihi 'Isı Pay Ölçer' denilen sistemin kurulması zorunluluğunun son günü idi. 2 Mayıs 2007 tarihinden itibaren yapılmakta olan ya da yeni yapılacak merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip binalar ise yapı kullanım izni aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde ısı pay ölçer sistemini kurmak zorundadırlar." ifadelerine yer ver verdi.

"SİSTEMİ KURMAYANA BİN 600 TL CEZA"

Isınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarlarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan ve adına 'ısı pay ölçer' de denilen sistemi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyen konutlara, binalara, sitelere 'Kabahatler Kanunu'na muhalefet suçundan dolayı bin 600 TL ceza uygulanacağına dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği, sistem hakkında şu bilgileri verdi:

"Daire içindeki radyatörlerin tek kolondan beslenmesi (daire içinde dağıtım kolektörü olması durumu) halinde ise ısı pay ölçer yerine daire girişlerinde kalorimetre (ısı sayacı) takılması gerekiyor. Isı pay ölçer veya kalorimetre takılmasının yanı sıra her bir radyatöre termostatik vana takılması zorunluluğu vardır. Bunlara ek olarak da termostatik vanaların oluşturacağı hidrolik dengesizlikleri gidermek için de kazan dairesindeki mevcut sirkülasyon pompalarını farklı basınç ve debiye göre kendini ayarlayabilen sirkülasyon pompaları ile değiştirmek gerekecektir. Ancak, tüm bu cihazları içeren sistemin kurulmasından sonra her bir dairenin bireysel ısı harcaması hesaplanabiliyor. Isı pay ölçer, kalorimetre, termostatik vanalar, uzaktan okuma aletleri 4-5 firma tarafından dışarıdan ithal edilmektedir. Türkiye'de bugün itibariyle söz konusu ısı pay ölçer sistemi 30 dolayında firma tarafından kurulup işletilmektedir."

Tüketici Hakları Derneği, yaptıkları araştırmalara göre, 'ısı pay ölçer' sisteminin ilk kuruluş giderlerinin her bir daireye bin TL dolayında bir yük getirdiğini, diğer taraftan sistemin ölçümü - okunması, fatura düzenlenmesi ve bakımı gibi hizmetler için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanmış firmalara her ay ve sistemin ömrü boyunca daire başına ortalama 7-8 TL dolayında bir bedel ödeneceğinin, bazı dairelerden bakım bedeli altında her ay 40 TL dolayında bir bedel alındığını belirterek, 5 ya da 10 yıl ısı pay ölçerin pili ve sistemin tümünün yenilenmek zorunda olacağının altını çizdi. Dernek, tüm giderler eklendiğinde 6 bin-14 bin TL arasında her daire başına bir ödemeyi bulduğunu aktardı.

Isı pay ölçer sisteminin, merkezi ısıtma sistemlerinde her aileye yüksek miktarda ekonomik yük getirmenin yanı sıra ısınamama ve gürültüye yol açtığına dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği, hem tüketicilere hem de ülkeye yarar değil zarar getirdiğini savunduğu sistemin iptal edilmesini istedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri