İskeleden düşmek tarih oluyor

Türkiye’de her 6 dakikada bir iş kazasının meydana gelmesi ve her 5 saatte bir işçinin yaşamını yitirmesi, Çalışma Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Müfettişlerine şantiyeleri denetlettiren Bakanlık, hazırlayacağı yeni yönetmelik ile Güvenli İskele kullanımı

Tersaneler ve inşaatlarda sık sık yaşanan iş kazaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı tedirgin etti. Müfettişlerini şantiyeleri incelemesi için görevlendiren Çalışma Bakanlığı, yeni bir yönetmelik ile tersane ve inşaatlarda Alman İskele olarak tabir edilen Güvenli iskele sisteminin kullanılmasını zorunlu kılacak. Türkiye’de her 6 dakikada bir iş kazası meydana gelirken, her 5 saatte bir 1 işçi yaşamını yitiriyor. Yapılan araştırmalar en fazla iş kazasının yaşandığı ilin 9 bin 697 ile İstanbul olduğunu ortaya çıkarıyor. İstanbul’u 9 bin 258 kaza ile İzmir izliyor.

Güvenli Sistem URTİM ile Türkiye’ye geldi

Tersanelerde ve inşaatlarda yaşanan kazaların son yıllarda arttığına dikkat çeken iskele ve kalıp sistemleri üreticisi URTİM Şirketinin Genel Müdürü Serdar Urfalılar, Çalışma Bakanlığı’nın konunun üzerine gittiğini belirtti. 8 yıl önce Güvenli İskele sistemi ile ilgili tasarım çalışmaları yaptıklarını söyleyen Serdar Urfalılar, bu sistemi Türkiye’de ilk imal eden firma olarak, kendi sistemlerini yarattıklarını kaydetti. Urfalılar, “Başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkeler yıllar önce güvenli iskele sistemine geçti. Ve iş kazaları önemli oranda azaldı. 8 yıl önce biz de EUROSCAF markası ile güvenli iskele olarak bilinen “Alman İskele Sistemi’ni üretmeye başladık” dedi. Güvenli iskele sistemi EUROSCAF’ın o yıllarda pahalı olduğu gerekçesiyle pek rağbet görmediğini ifade eden Urfalılar, Çalışma Bakanlığı’nın zorunluluk getirme olasılığı nedeniyle, konunun sektörün en önemli gündem maddesi haline geldiğini vurguladı.

1 Milyon TL’ye Japonya’dan özel robot getirtiyor

‘EUROSCAF Güvenli İskele Sistemleri’ne olan talebi karşılamak için ek yatırım yapacaklarını açıklayan Urfalılar, “Üretimlerimizin yüzde 60’ını robotlarla yapıyoruz. Ek üretim için Haziran ayında Japonya’dan yeni robotlar getiriyoruz. Bu Robotları kullanacağımız yeni yatırımımız ile EUROSCAF taleplerine daha hızlı yanıt vermeyi ve bir yıl içerisinde markamızla bu sistemi Avrupa’ya ihraç etmeyi planlıyoruz” dedi. İlave robot yatırımı ile birlikte EUROSCAF üretim kapasitesini günlük 10.000 metrekareye çıkaracaklarını vurgulayan Urfalılar, “Bu sistemde işçinin düşmesi neredeyse imkansız. Tüm cepheler güvenli. Sistem iskeleden çalışanın hiçbir şekilde düşmeyeceği biçimde sıkı aparatlarla binaya bağlanıyor. EUROSCAF güvenli İskele Sistemi ile bir yandan güvenlik ekipmanları kullanıp iş kazalarının önüne geçilirken, diğer yandan verimlilik artıyor” dedi.

İnşaat sektöründen ciddi talepler var

İnşaat sektörünün son bir aydır ‘EUROSCAF Güvenli İskele Sistemleri’ne karşı büyük ilgi gösterdiğine dikkat çeken Urfalılar, “Yeni sistem, Türkiye’de yaygın olarak kullanılan ‘Standart Sıvacı İskelesi’ne oranla yüzde 30 daha pahalı olmasına rağmen ilgi büyük. Özellikle, Çalışma Bakanlığı’nın bu konuyu önemsemesi ve şirketlerin de emniyeti artık koşulsuz şart olarak görmeye başlaması, ürünün maliyetini geri planda bırakmıştır. ‘’Öte yandan iskele satın alma maliyetlerinizin yüzde 30 yükselmesine karşılık iş kazalarına karşı güvenliği yüzde 100 ‘e çıkarıyor, çalışma verimliliğini de büyük ölçüde artırmış oluyorsunuz. Bu sistem inşaat şirketlerine çok önemli bir katkı sağlamaktadır. ’’diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri