Kartta taksite ince ayar

Hükümetin üzerinde çalıştığı kredi kartında taksit sayısını artırmak için başlattığı çalışma sona yaklaştı.
 Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ithalat oranı yüksek olmayan ürünlerde taksit sayısını artırmak için çalışma yaptıklarını söyledi.

Canikli, “Kredi kartları ve tüketici kredileriyle ilgili ince ayar çalışma yapacağız. Kredi kartları konusunda taksit sayısı üzerinde de değerlendirme yapıyoruz… İthalat oranı yüksek ürünlerde taksit sayısını artırmayı düşünmüyoruz, diğer alanların tümünde genişletici yaklaşım içindeyiz. Kredi kartında hangi sektörde taksitleri genişleteceğimizi konuşacağız” diye konuştu.

Bankalar Birliği Yönetim Kurulu'na katılmadan açıklamalarda bulunan Canikli, bankalar arasında devam eden mevduat yarışının durdurulması gerektiğini belirterek “Bankalar mevduata verdikleri faizleri indirecekler, indirmeleri gerekiyor” dedi.

Hazine ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kararlarıyla mevduat faizlerine ilişkin bir düzenleme yapılabileceğini ancak dışarıdan müdahale ile mevduat faizlerini aşağı düşürmenin mümkün olmadığını belirten Canikli “Bunu bankacılar çözecek” diye konuştu.

Canikli, “Kredi kartlarının talebi daraltıcı yansımaları vardır, ağustos ayı enflasyon rakamları da bu trendi destekliyor… Enflasyon rakamları bizi kredi kartlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapma konusunda cesaretlendirmektedir… Bu hafta, en geç önümüzdeki hafta kredi kartı ile ilgili bu düzenlemeleri yapmayı düşünüyoruz” dedi.

ZORLANIRIZ, AMA HEDEF DEĞİŞMEZ

Orta Vadeli Programda (OVP) yer alan büyüme hedefiyle ilgili de Canikli, “Büyümede OVP hedefimize ulaşmakta zorlanacağımızı biliyoruz ama revize etmeyi de düşünmüyoruz. Üçüncü çeyrek büyüme rakamları hedeflerin altında kalacaktır, bunu da görüyoruz. Rusya ile problemlerin giderilmesi de son çeyrekte büyümeyi hedefin üzerine çıkarıp, yılın tümündeki hedefimize yaklaşmamızı sağlayabilir” diye konuştu. Tüketici enflasyonuyla ilgili geçmiş aylardaki rahatsız edici durumun geçici olduğunu belirten Canikli, “Ağustos rakamları yılsonu yüzde 7.5'luk hedefin gerçekleşeceğini göstermekte” şeklinde konuştu.

FAİZİ MUTLAKA DÜŞÜRMELİYİZ

TÜRKİYE'de faizin yüksek olduğunu kaydeden Nurettin Canikli, “Son aylarda faiz oranlarında aşağı yönlü hareket başladı. Faizleri düşüreceğiz ve bunu piyasa koşulları çerçevesinde yapacağız” dedi. Faizlerdeki düşüş trendinin kalıcı olacağını da dile getiren Canikli, “Merkez Bankası'nın politikası genel olarak faizlerin aşağı çekilmesi hedefimize bizi ulaştıracak noktadadır” diye konuştu.

MEVDUAT YARIŞI DURMALI

BANKALARARASI mevduat yarışının durdurulması gerektiğini de dile getiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bir gazetecinin bunun için alabilecekleri önlemlerin olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “Önümüzdeki günlerde mevduat faizi üzerine yoğunlaşmamız gerekli, mevduat faizleri düşürülmeden kredi faizlerinde anlamlı düşüş mümkün değil… Sektöre yeni kaynak aktarımı için milli kaynakların aktarılabilmesinin önünün de açılması gerekiyor, iki adım attık, biri otomatik BES, biri varlık fonu. Faizlerin aşağı gelebilmesi için uzun vadede varlık fonunun etkisi olacaktır.”

FETÖ RİSKİ 4.2 MİLYAR TL

TEMMUZ ayındaki darbe girişimi sonrası haklarında işlem yapılan şirketler üzerinde bankacılık sektörünün ciddi bir riskinin bulunduğunu da söyleyen Canikli, “FETÖ' ile ilgili bankacılık sektörünün toplam riski 4.2 milyar TL, bağlantılı risklerle 5 milyar TL'ye çıkabilir” dedi. Canikli, “Bu firmalar belki kendi yönetimlerinden daha sağlıklı bir şekilde TMSF tarafından yönetilecek ve bankacılık sektörünün muhatabı da TMSF olacak. Kayyum atanmasından sonra şirketlere kredi aktarılmasında bankacılık sektörü hassasiyet gösterdi, TMSF kararıyla olumsuzluklar kaldırıldı” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri