Kişisel borçlarımız rekor kırdı

Türkiye’nin borç oranı son 5 yılda iki katına çıktı. 2012’nin sonunda Türkiye’de borç oranı nispeten düştü ancak son 5 yılda iki katına çıktı.

Allianz Küresel Varlık Raporu’na göre, Türkiye kişi başına mali varlık bakımından 50 ülke arasında 45. sırada yer aldı. Rapor ayrıca yoksul ülkelerdeki varlıklı insanların sayısının artışta olduğunu, zengin ülkelerde ise alt gelir grubunun genişlediğini ortaya koyuyor.

Allianz’ın bu yıl dördüncüsünü yayımladığı 2012 Küresel Varlık Raporu’na göre dünya genelindeki mali varlıklar brüt 111 trilyon Avro ile yeni bir rekor kırdı. Borç büyümesinde durgunluk gözlemlenirken Türkiye kişisel borçları son beş yılda iki katına çıkan ender ülkelerden biri oldu. 

Rapor ayrıca yoksul ülkelerdeki varlıklı insanların sayısının artışta olduğunu, zengin ülkelerde ise alt gelir grubunun genişlediğini ortaya koyuyor. İlk üçü İsviçre, ABD ve Japonya’nın oluşturduğu, ülkelerin kişi başına düşen mali varlıklara göre sıralandığı listede Türkiye 45. sırada.

Allianz bugün 50’den fazla ülkede hane içi varlık ve borç durumlarını mercek altına alan “Küresel Varlık Raporu”nun 4’üncüsünü yayımladı. Raporun ortaya çıkardığı sonuçlara göre, küresel hane içi brüt mali varlıklar 2012’de yüzde 8.1 büyüdü. 
2012’de, Lehman çöküşünden tam dört yıl sonra borç büyümesi yüzde 2.9 ile durgun seyretti. 

2009’da yüzde 71.6 olan küresel borç oranı GSYH baz alındığında yüzde 65.9’a geriledi. Bu da, küresel net mali varlıkların (brüt mali varlıklar borçlardan daha az) iki haneli bir büyümeye, yaklaşık yüzde 10.4’e şahit olunması anlamına geliyor. 

Bu büyümeden aslında bütün bölgeler faydalandı ancak Doğu Avrupa’daki büyüme küresel ortalamanın biraz altında kalarak yüzde 8.5 oldu. Doğu Avrupa’ya ait bu oran, geçmişte krizin olduğu yıllara oranla oldukça iyi. Amerika ve Avrupa’nın zengin bölgeleri kriz öncesi durumuna dönmeyi ancak geçen sene başarırken, Doğu Avrupa’nın varlık seviyesi 2012’nin sonunda, en başarılı dönem olan 2007’nin yüzde 40 üstündeydi.

Genel olarak bakıldığında, son yıllarda görülen olağanüstü performansa rağmen eski günlere dönüşün biraz zaman alacağı görülüyor. Zira son yıllarda kişisel borçlardaki artış varlıklardaki büyümeden daha hızlı oldu. Son 12 yıldır Doğu Avrupa’daki hane borçları her yıl ortalama yüzde 25.4 arttı. 2007’deki yavaşlamaya rağmen, başka hiçbir bölge bu kadar hızlı bir borç artışına şahit olmamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri