Milyonlarca sigortalı çalışanı ilgilendiren karara konu olan olay İstanbul’da yaşandı. Bir mağazada tezgahtar olarak çalışan işçi, iş akdinin işverence haksız olarak feshedildiğini belirterek iş mahkemesinde dava açtı. Davacı, mağaza müdürü tarafından şube değişikliği yazısı imzalattırılmak istendiğini, yazıyı imzalamaması üzerine, ‘O zaman evine git’ denilmek suretiyle işten kovulduğunu ileri sürdü.
İŞÇİNİN TALEPLERİ
İşçi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti alacağı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı, yıllık izin ücreti alacağını talep etti. İşveren, davacının herhangi bir alacağının bulunmadığını söyledi. Mahkeme, kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne, yıllık izin ücreti ve genel tatil ücreti alacağı talebinin kısmen kabulüne, fazla mesai ücreti talebinin reddine karar verdi.
SON ÜCRET ÜZERİNDEN
Kararı iki taraf avukatı da temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 59’uncu maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceğinin hükme bağlandığına dikkat çekti.
PATRON İSPATLAMALI
Kararda şöyle denildi: “Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şart. Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi. Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene ait. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalı. Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir.”
65 GÜNE 187 LİRA TUTARSIZLIĞI
Davacı işçinin çalışma süresinin 4 yıl 9 ay hesaplandığına dikkat çekilen kararda, “Dosyaya sunulan yıllık izin defterinden davacının 65 gün izin kullandığı anlaşılmakta olup, davacının hak ettiği yıllık izin ücreti alacağının buna göre hesaplanması gerekirken, mahkemece resen bulunan 187.29 TL’nin nasıl hesaplandığı anlaşılamamıştır. Karar bu yönü ile de hatalıdır. Karar oybirliği ile bozulmuştur” ifadesi yer aldı.
FESİHLE BİRLİKTE BAŞLAR
İş sözleşmesinin sonlandırılması halinde kullanılmayan yıllık izinlere ait ücretin, işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödenmesi gerektiğini vurgulayan Yargıtay kararında şöyle denildi: “İş sözleşmesinin feshinde kullanılmayan yıllık ücretli izin hakkı, izin alacağına dönüşür. Kanunda, iş sözleşmesinin feshinde ödenmesi gereken izin ücreti için kesin bir ödeme günü belirlenmiş değil.”