Taslak metne göre Türkiye’ye getirilen varlıklara ilişkin hiçbir şekilde bilgi talebinde bulunulamayacak, parayı getirenin yurtdışındaki ortağı da sorgulanmayacak.
Yurtdışında hisse senedi neması elde edenler, kira kazancı elde edenler, elinde altın bulunduranlar, doğrudan bankalara başvurarak Türkiye sistemine geçebilecek. Bu tip kazanç sağlayanlardan, geçmiş yıllardaki kazançlarına yönelik vergi tahakkuku ya da ceza talebinde bulunulmayacak. Parayı getirenin yurtdışındaki ortağı da sorgulanmayacak. Yurtdışındaki mallarını satıp nakide çevirenler de yasaya dahil olacak. Bankaya bildirim yapmak, parayı sisteme katmak için yeterli olacak.
İşte Bayan S örneği
Tahvil, bono, eurobond gibi enstrümanlar da vergi barışına dahil olacak. Bir örnek de verilen taslakta şunlar kaydedildi: “Türkiye’de mukim Bayan S, 2009’da yurtdışında bilişime yatırım yapan bir şirket kurmuş, bu şirketi 2015’te yurtdışında yerleşik bir holdinge kazançlı olarak satmış ve bu satıştan elde ettiği hasılat ile altın almış. Bayan S, 31 Aralık 2016’da, yurtdışındaki bu altınlarını Türkiye’ye getirmiştir. Türkiye’ye getirilen bu varlık nedeniyle, herhangi bir vergi türü yönünden hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamayacak, vergi cezası kesilemeyecektir.”