KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Konfederasyon Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin geçtiğimiz Çarşamba günü TBMM’ye yeni bir Torba Yasa tasarısı sunduğunu ifade ederek, “Söz konusu tasarı ile başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu olmak üzere pek çok kanunda, kanun hükmünde kararnamede değişiklik öngörülmektedir. Tasarıda öngörülen düzenlemelere ana başlıklar halinde değinmeden, sonda söyleyeceğimizi hemen başta söyleyelim. Bu torba yasa tasarısı ile 2,5 milyonu aşkın kamu emekçisinin umutları bir kez daha karartılmıştır” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile aylardır yaptıkları toplantılarda taraflar olarak üzerinde uzlaşma sağladıkları hiçbir konuya yasa tasarısında yer verilmediğini söyleyen Tombul, torba yasa tasarısında, 2012-2013 toplu sözleşme sürecinde görüşülmesine izin verilmeyerek Kamu Personeli Danışma Kuruluna havale edilen 161 konunun hiç birisine ilişkin tek bir düzenlemenin bile yer almadığını belirtti.
-“YÜZ BİNLERCE SÖZLEŞMELİ VE GEÇİCİ PERSONELİN BEKLENTİSİ BOŞA ÇIKARTILMIŞTIR”-
Yıllardır kadro bekleyen yüz binlerce sözleşmeli ve geçici personelin beklentisinin boşa çıkartıldığını söyleyen Tombul, “Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, 2005 yılından sonra göreve başlayan kamu emekçilerine bir derece verilmesi, disiplin cezalarının affı, yardımcı hizmetler sınıfına dâhil personele ek gösterge verilmesi, 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personelin, memurlara tanınan izin haklarından aynı şekilde yararlanması, kadın memurlara hamileliğin başlangıcından itibaren ve analık izninin bitiminden itibaren bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi gibi sorunların çözümü için kanun tasarısı taslağı hazırlanmasına rağmen bugüne kadar en küçük bir adım dahi atılmamıştır” diye konuştu.
-“İLAHİYAT FAKÜLTESİ MEZUNLARI ÜST DÜZEY YÖNETİCİLİKLERE ATANACAK”-
Tombul, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılması planlanılan bazı değişikliklere de değindi. Değişikliklerin hayata geçmesi halinde, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlardaki üst düzey kadrolara meslek mensubu olmayanların da atanabileceğini söyleyen Tombul, “Örneğin Adalet Bakanlığına bağlı müdürlüklerin büyük bölümüne atanabilmek için, hukuk fakültesi mezunu olma, hâkim, savcı ya da avukat olma şartlarının yanı sıra ve kamuda belli bir hizmet süresine sahip olma şartı da ortadan kaldırılacak. Yani mesleğin gerektirdiği hizmet yılı, fakülte-eğitim şartları kaldırılacak. Adalet Bakanlığındaki üst düzey kadrolara İlahiyat Fakültesi mezunu, meslekle uzaktan yakından ilgisi olmayanlar atanabilecek” dedi.
-5 HAZİRAN’DA GREV VAR-
“Yalana karşı gerçeğin, haksız-hukuksuz olana karşı adil ve demokratik olanın” açığa çıkarılması mücadelesinde, tüm kamu emekçilerini kendi tercihlerini, iradelerini ortaya koymanın bir aracı olarak 27-31 Mayıs tarihleri arasında yapacakları “referanduma” katılmaya davet eden Tombul, “Bize sormadan hakkımızda karar alanlara haklarımıza ve geleceğimize sahip çıktığımızı göstermek için tüm yurtta, işyerlerinde, alanlarda sandıklar kurarak oy kullanmaya, kendi referandumlarını yapmaya çağırıyor” dedi. Tombul açıklamasında şunları kaydetti:
“Sadece bugün TBMM de olan ‘hükümet memurluğu’ yasa tasarısına karşı değil her an bu tasarıya eklenme ihtimali hiç de uzakta olmayan sürgün-rotasyon düzenlemesine, performansa dayalı ücretlendirmeye, uyanık tüccar hesabıyla disiplin cezalarının değiştirilmesine, iş ve ücret güvencemizin tamamen ortadan kaldırılmasına karşı; 5 Haziran 2013 Çarşamba günü yapacağımız grev ile AKP iktidarını güçlü biçimde uyarmaya davet ediyor.”