Pazartesi gününden itibaren Türkiye, ekonomik veriler açısından yoğun bir döneme girecek. Pazartesi günü 3. çeyrek ekonomik büyüme oranları, salı ödemeler dengesi, perşembe günü faiz kararı belli olacak. Cuma günü ise Fitch, Türkiye’nin kredi notunu değerlendirecek. Piyasalar da buralardan çıkacak sonuçlara göre yön bulacak.
Piyasalarda mevcut trendler korunuyor. Borsada destek ve direnç seviyeleri arasında gidip gelen bir bant hareketi, döviz kurlarında güç kazanamayan yükseliş denemeleri ve gösterge faiz oranlarında düşüşün yerini yatay harekete bıraktığı bir görünüm hakim. Önümüzdeki hafta yoğun olarak Türkiye’nin önemli ekonomik verileri açıklanacak. Pazartesi 3. çeyrek ekonomik büyüme (GSYH), salı, ödemeler dengesi-cari denge, perşembe Merkez Bankası toplantısı ve faiz kararı açıklanacak.
Cuma günü ise Fitch’in, Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesi var. Piyasa beklentileri, 3.çeyrek büyümesinin yüzde 1.5-2.0 seviyelerine gerilmesi, cari dengede art arda üçüncü ayda da artış göstererek 2.5 milyar dolar civarı fazla, Merkez Bankası’ndan faiz değişikliği beklenmezken Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü koruması yönünde. Beklentilerden sapma halinde daha dalgalı bir piyasa görmek mümkün.
KÜRESEL DURGUNLUK
Geçen hafta, iç ekonomik gündemde yüzde 1.44 düşüş gösteren enflasyon öne çıkmıştı. Merkez bankası enflasyon düşüşünü ‘vergi indirimleri, TL’deki değer kazancı ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerinin yanı sıra talepteki zayıflama’ olarak özetledi. Enflasyonun olumlu etkileri dış piyasalardaki gerginlik nedeniyle çok kısa sürdü. Dış piyasalarda ise işler biraz karışık. ABD-Çin ticaret savaşında G-20 Arjantin zirvesinde 90 günlük geçici de olsa bir anlaşma sağlandığı haberi piyasaları olumlu etkilemiş, borsalar ve emtia fiyatları yükselmişti. Ancak ertesi gün piyasaların öngörülemeyen parametresi ABD başkanı Trump’ın anlaşmanın olmayabileceğini ima etmesi olumlu algıyı tersine çevirdi.
Bu gelişme küresel durgunluk beklentilerini tekrar gündeme alevlendirdi. Zaten küresel ekonomideki yavaşlama gerekçesiyle Fed başkanı Powell faiz artırımlarına ara verileceği sinyalini vermişti. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri beklentilerin altında kaldı. ABD, Avrupa ve Çin ekonomilerinde yavaşlama emareleri gelmeye devam ediyor. Bu gelişmeler ABD kısa vadeli faiz oranlarını yükseltirken önümüzdeki yıllara ilişkin durgunluk ve düşük enflasyon beklentileriyle uzun dönem bono faiz oranları düştü. Bu gelişme ABD dolarında zayıflama, altın fiyatlarında yükseliş olarak kendini gösterdi.
Ardından Çin’li teknoloji şirketi Huawei’nin sahibinin kızının Kanada’da tutuklanması işin tuzu biberi oldu ve ticaret savaşına devam hamlesi olarak görüldü. Bu defa dış piyasalar bu gelişmeyi ayrıca olumsuz yönde fiyatlamaya başladı. Doğal olarak son günlerde denge bulmaya çalışan iç piyasalar da bu olanlardan payını aldı.
YABANCI ALIMI
Borsada yabancı alımları artarken döviz ve faiz daha sakin. Reel sektörde ise temel sıkıntılar korunmakla birlikte son aylarda daralan konut ve otomobil satışlarındaki biraz toparlanma var. Faiz ve kur düşüşü, son vergi indirimleri, ertelenen siparişler bir parça talep getirmiş görülüyor. Devamının gelip gelemeyeceği önemli olacak. Artan konkordatolar, takipteki kredilerdeki artış ve azalan kârlılık gibi reel sektördeki sıkıntıların bankacılık sektörüne yansımaları bedelli sermaye artışı olarak kendini göstermeye başladı . Bunun devam edeceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Dış gündeme duyarlılığın arttığı piyasalarda temkinli görünüm sürüyor.
BORSADA ZAYIF GÖRÜNÜM SÜRÜYOR
BORSADA yatay bantta dalgalanma devam ediyor. İlk destekler 92.500 ve 91.300 seviyelerinde. 91.300 daha önemli. Bu seviye geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde düşüşün devamıyla sonraki destek 88.500 seviyesinde bulunuyor. İlk dirençler ise 96.300-96.800 seviyelerinde. Çıkışın devamı için ise 96.800 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Geri çekilmelerde tepki alımlarının görüldüğü ancak direnç seviyelerinin geçilmekte zorlanıldığı görünüm korunabilir.
DOLAR/TL KURUNDA TEPKİ YÜKSELİŞİ ZAYIF
DOLAR/TL kurunda görülen tepki yükselişiyle birlikte düşüş trendi kırıldı ve geçtiğimiz haftalarda vurguladığımız çıkış formasyonlarından “alçalan takoz” işlerlik kazandı. Ancak tepki alımları henüz güç kazanmış değil. İlk direnç 5.45 seviyesinde görülürken çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli. Sonraki dirençler 5.54-5.63 ve 5.90 seviyelerinde. İlk destekler ise 5.24-5.13 seviyelerinde bulunuyor. Son tepki alımlarının geldiği nokta olması açısından 5.13 daha önemli. Geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.