Primini düzenli ödeyene müjde!

Tarihin en büyük borç barışı sürerken primini ödeyenlere de indirim var. Zamanında ödenen her 100 liralık prim borcu 86 lira olarak tahsil ediliyor.

Hükümet tarihin en büyük borç barışını Torba Yasa ile yürürlüğe koydu. Sudan araba vergisine, SSK priminden trafik cezasına kadar vatandaşın devlete olan borçlarının faizleri silindi, anaparalar taksitlere bölünüyor. Bu konudaki başvurular 2 Mayıs'a kadar devam edecek.

DAHA AVANTAJLILAR

Bu kadar kapsamlı borç yapılandırmasının detaylarını gerek yazı dizilerimiz gerekse haberlerimizle anlatıyoruz. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız ile yaptığımız sohbetleri size aktarmıştık. Dün de SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca ile bir araya geldik. İl Müdür Yardımcısı Ümran Türk ile diğer yöneticilerin de olduğu toplantıda bu tür 'af' yasalarında çokça tartışılan bir konu gündeme geliyor. O da "Borçlar affediliyor, peki düzenli ödeyenlerin suçu ne?" Mustafa Kuruca çok da bilinmeyen bir indirimden söz ediyor. Prim borçlarını düzenli olarak ödeyenlere 5 puan indirim yapılıyor. Bunun da oran olarak karşılığı yüzde 14. Kuruca, borcunu yapılandıran ile düzenli ödeyen arasındaki farkı iki örnekle açıklıyor: İki işverenin 2008 yılından kuruma 100 lira borçları var.

* Zamanında ödeyen: Bu borcunu zamanında ödeyen işveren için 5 puan yani yüzde 14 indirim uygulanıyor. 100 liralık borç 86 lira olarak ödeniyor.

* Borcunu yapılandıran: Aynı borcu olan bir başka işveren ise borcunu ödemediyse faiziyle kurumun alacağı olan 100 lira 150 liraya çıkıyor. Yeni yasa ile bu 50 liralık faiz siliniyor ve TÜFE farkı eklenen borç 115 lira oluyor. Bu borç da taksitlendiriliyor.

* Borcunu yapılandırmayan: Borcunu yapılandırmayan işveren ise 150 lira ve eğer icralık olmuşsa diğer masraflarla yüklü bir para ödüyor. Mustafa Kuruca, düzenli ödeyenlerin her zaman avantajlı olduğunu ve af çıkmasının onlara bir zarar vermediğini belirtip, bu tür söylentilere de nokta koyuyor.

GÜNDELİKÇİYE MÜJDE

Evlere temizliğe gidenler de sigortalı olacak. Bir eve düzenli olarak giden (örneğin haftada 1 gün) gündelikçiler çalıştığı gün sayısında sigortalı yapılacak.

ŞOFÖRLER KAYIT ALTINDA

Mustafa Kuruca, şoför esnafına da müjdeler veriyor: "Bu sektörde yüzde 98 gibi bir kayıt dışılık var. Çok sıkı denetim yapıyoruz. Amacımız tüm şoför esnafının kayıt altına alınması. Yeni yasa ile de 18 gün üzerinden ödenen prim 30 gün sayılacak. 10 gün ve aşağısı için ise primi şoförün kendisi ödeyecek."

CUMARTESi-PAZAR ÇALIŞACAĞIZ

SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca yasanın çıktığı günden bu yana yoğun bir taleple karşılaştıklarını belirterek şu bilgileri veriyor: "Bu yoğunluk karşısında cumartesileri de çalışma kararı aldık. İleride gerekirse pazarları da kurumumuz açık olacak. Zaten akşamları mesaiyi uzattık. Yoğunluğa göre gece de çalışma durumumuz var. Son gün olan 2 Mayıs'ta sabaha kadar da çalışabiliriz. Biz tüm borçluların müracaat ederek borçlarından kurtulmalarını bekliyoruz. Bu fırsattan yararlanmalılar, beklemesinler."

3 HAFTADA 75 BiN BAŞVURU

Mustafa Kuruca, yasanın çıkmasından bu yana yapılan başvurularla ilgili de detaylı bilgi veriyor. Buna göre 3 haftalık sürede İstanbul'da toplam 75 bin 249 kişi başvuruda bulunuyor. Bunlardan 65 bin 289 tanesinin yapılandırması tamamlanıyor. Toplam yapılandırılacak rakam ise 1.1 milyar lirayı geçiyor. Dolayısıyla toplam borcun yüzde 20'sinden fazlası yapılandırılmış durumda. Kuruca, tüm alacakların yüzde 80'inin yapılandırılmasını hedeflediklerini belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri