Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğince (AKTOB) yapılan "Rusya'da Ekonomik Sosyal Durumun Türkiye ve Pazara Olası Yansımaları" araştırmasında, Rusya'da kriz diye tabir edilen mevcut durumun ekonomik ve siyasi açıdan istikrarlı bir dengeye giden sürecin başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiği belirtildi.
AKTOB'dan yapılan yazılı açıklamada, araştırmanın sonuçlandığı bildirildi. Buna göre, Rusya'dan Türkiye'ye geçen yıl gelen 4 milyon 479 bin turistten 3 milyon 489 bininin Antalya'yı tercih ettiği, kentin bu ülke ziyaretçilerinden aldığı payın yüzde 77,9 olduğu ifade edildi.
Bu yıl ve sonrasında Rusya pazarında yaşanacak olası durumların özetlendiği araştırmada, "Rusya'da yaşanan düşüşün yalnızca Türkiye ile sınırlı olmadığı dikkate alınmalıdır. 20 yılın son 10 yılında oluşan köpük, şirket iflasları da hesap edildiğinde kriz diye tabir edilen durumun aslında istikrarlı bir dengeye giden sürecin başlangıcı olarak kabul edilmesi, iktisadi ve siyasi olarak daha tutarlı görünmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.
Ruble değer kaybetti
Araştırmada, Rusya'da yurtdışına seyahat talebinin dolar-ruble paritesindeki değişimlerden net biçimde etkilendiğine dikkat çekildi. Kurdaki kayıpların bu yılın turist beklentilerini geçmiştekinden daha fazla etkileyeceği öne sürülen araştırmada, Rusya'nın 2014 yılı başından bu yana yaşadığı Ukrayna ve Kırım siyasi krizleri, yaptırımlar, 2014'ün sonlarına doğru başlayan petrol fiyatları gerilemesi, devalüasyon süreçlerinin bu ve gelecek yıl için önemli sonuçlar üreteceği ifade edildi.
İKİ SENARYO DA KÖTÜMSER
Ekonomik kalkınması, ihracatı, döviz gelirleri genelde petrol arzına bağlı olan Rusya'da 2015 ve 2016 için iyi ve kötümser iki senaryonun konuşulduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Birincisi, var olan iktisadi durumun ve göstergelerin değişmemesi durumunda son 3 yılda 2 trilyon dolar düzeyine oturan milli gelirin, 2015’te ortalama yüzde 4 daralması bekleniyor. 2016 yılı için beklenti ise yüzde 1 dolayında küçülme. Böylece Rusya'nın 2015 ve 2016'da kaybedeceği gelirin 100 ila 125 milyar doları bulması bekleniyor. Petrol fiyatlarının yeniden yükselmesi, yaptırımların kalkması şeklinde ortaya konan ikinci senaryoya göre, Rusya milli geliri gelecek 2 yılda 50 ila 60 milyar dolarlık bir daralma yaşayacak.
Turizm açısından söz konusu senaryolara bakılarak Rusya'nın 50 milyar doları bulan yurtdışı seyahat harcamaları milli gelirinin yüzde 2,5'luk dilimine denk düşüyor. Yani iyimser senaryoya göre gelecek 2 yılda kaybedilecek milli gelir düşüşü, yurtdışı seyahat harcamaları kadar bir büyüklüğe karşılık geliyor. Kötümser daralmaya göre ise kaybedilecek olan 100 milyar dolarlık milli gelir, yurtdışı harcamaların 2 katı büyüklüğündedir."