Taşerona üç yıl formulü

Kamuda çalışan taşeron işçilerin statüsünü değiştirmek için torba yasa tasarısı hazırlanıyor. Tasarıda 1 yıllık sözleşmenin 3 yıla çıkarılmasıyla ilgili hükümler var
Devlet kurumlarında çalışan yaklaşık 817 bin taşeron şirket personelinin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarda sona gelindi. Yeni düzenlemeye göre; sözleşmeler 3 yıla çıkarılacak. Taşeron şirket elemanlarının yeni adı ‘kamu çalışanı’ olacak. İşçiler, özel statülü sözleşmeli personel olarak 657 sayılı yasada 4E’li olarak kadroya geçecek.

MEVCUTA 1 YILDI


Düzenlemeyle ilgili torba yasa çalışmaları da hızlandı. Düzenlemeye göre; mevcutta bir yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılacak. 3 yılın sonunda sözleşme yenilenecek. Sözleşme yenilenmesinde performans kriteri öncelikli olarak düşünülecek. Güvenlik ve arşiv taramaları mutlaka yapılacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak.

EŞİT ÜCRET PRENSİBİ


Mülakat da kadroya alımda şartlardan biri olacak. Memur ile aynı işi yapan taşeronun maaşı, o memurun maaşına eşitlenecek. Yani fark kapatılacak. Bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak. Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek. 65 yaşın üzerinde olan düzenlemeden yararlanamayacak.

MAAŞA GARANTİ


Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecekler. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Bu arada kadro çakılı olacak. Yasanın çıkmasının ardından 2 ay içinde tüm güvenlik soruşturmalarının tamamlanması planlanıyor. Bu süre içinde aracı şirketlerle olan anlaşmalar da feshedilecek ve çalışanların patronu artık devlet olacak.

TARİH NET DEĞİL


Sisteme hangi tarihte işe başlayanların katılacağı ile ilgili ise henüz kesin karar verilmedi. Bu konuda birkaç tarih ile ilgili çalışma devam ediyor. Öncelikli olarak daha önce yazılan taslaktaki 1 Kasım 2015 düşünülüyor. Yani bu tarihten önce işe girenler sisteme alınacak. İkinci düşünce ise 31 Aralık 2017. Üçüncü planda ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce işe girenler var.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri