İşte taşeronda son dakika
BİLAL EMİN TURAN
OHAL kapsamında dün yayınlanan KHK ile 850 bin taşeron işçinin kadroya geçiş süreci ve detayları netleşti. Buna göre; 2 Ocak’ta başvurular alınacak. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun verdiği bilgiye göre; sınav, soruşturma ve kadroya geçiş 3 ayda tamamlanacak. Sınava hazırlık için kursa gerek yok. Peki düzenlemede başka neler var? Sizin için araştırdık...
2-12 OCAK’TA BAŞVURU
● Başvuru kaç gün içinde yapılacak?
Kadroya geçmek isteyenler 2-12 Ocak arasında yani 10 gün içinde çalıştıkları kuruma başvuracak.
● Kadroya geçiş kaç gün sürecek?
90 gün yani 3 ayda tamamlanacak.
● Sınav nasıl olacak?
Sınav KPSS gibi zor bir sınav değil. Herkesin yaptığı işle ilgili basit ve usulen bir sınav olacak. Sınav şekline kurum karar verecek. Bu yazılı, sözlü ya da uygulamalı bir sınav olabilecek. Sınav sonucuna itiraz hakkı var.
● Kadroya geçişte hangi tarihe bakılacak?
4 Aralık 2017 itibarıyla çalışan taşeron işçiler kadroya geçiş hakkı elde edecek. Bu tarih ve öncesinde SGK’ya işe giriş bildirimi yapılmış olmalı.
● Sınav ve soruşturma dışında şart var mı?
Evet. Emekli olmamak da aranan şartlar arasında. Onun dışında kadroya geçen işçilerin yaş ve eğitim durumuna bakılmayacak. Kadroya girenler emekli oluncaya kadar çalışabilecek.
İKRAMİYE İLE EK GELİR
● Kadroya geçen işçilere ek ödeme var mı?
Evet. 450 bin işçi 52 günlük ikramiye alacak. Ödeme 4 taksitte yapılacak ve 2200 ila 6000 lira arasında olacak. İkramiye borç için haczedilemiyor.
● Maaşlarda artış olacak mı?
Mevcut maaşla geçiş olacak. Ancak 52 günlük ikramiye verileceği için aylık bazda 183 ila 500 liralık bir artış söz konusu olacak. Bir başka ifadeyle bu, yüzde 13 civarı bir zam demek. Ayrıca yapılacak toplu sözleşmelerle maaşlarda artış sağlanacak.
● Kazanılmış haklar ne olacak?
Taşeron işçiler mevcut haklarıyla devlete geçiş yapacak. Kıdem ve izin gibi haklar kaybolmayacak.
● Doğum, askerlik veya hastalık izni nedeniyle görevi başında olmayanlar ne olacak?
Onlar da kapsamda ve kadroya geçecek. Bu kişiler izindeyken yerlerine geçici olarak alınan işçilere de kadro var.
PARK, BAHÇE, TEMİZLİK...
● Belediyedekilerin hepsi kadroya geçecek mi?
Evet. Tümü belediyelerin iktisadi teşekkülerinde (şirketlerinde) kadrolu işçi olacak. Çöp, park, bahçe, temizlik işçilerini yapan da kapsamda olacak. Sınav, İşkur üzerinden yapılacak. Artık belediyeler ihaleyle hizmet almayacak, tüm işleri kendi işçileriyle yapacak. Kadroya geçenlerin maaşı artacak.
● Sözleşme kaç yılda bir yapılacak?
Kadroya geçen taşeron işçi artık 1 yıllık, 5 yıllık sözleşme yapmayacak. Bu işçiler 657 sayılı Memur Yasası’nın 4D statüsünde (sürekli işçi) kadroya geçecek.
● 4C’li personel hangi statüde çalışacak?
Özelleştirme sonrası 4C statüsünde çalıştırılan 23 bin 4C’li çalışan ‘sözleşmeli memur (4B’li)’ olacak.
● Mevsimlik işçilerin durumu ne olacak?
Çaykur, Şeker Fabrikaları, Orman Müdürlüğü gibi kurumlarda çalışan işçiler 5 ay 29 gün yerine 4 ay daha fazla yani 9 ay 29 gün çalışabilecek.
12 AYDAN AZ ÇALIŞANLAR
● 12 aydan kısa çalışan taşeronun durumu ne olacak?
Kamuda 12 ayın altında hizmet alım ihaleleri yapılıyordu. Bu kapsamda çalışan personel, 2017’deki çalışma süresiyle sınırlı olmak üzere ‘geçici işçi’ pozisyonuna alınacak. Örneğin; okullarda 9 ay çalışan temizlik personeli bu kapsamda olacak.
● Davası devam edenler ne yapacak?
Bu durumdaki taşeron işçiler davadan vazgeçmek kaydıyla kadroya geçiş yapacak. Bunun için davadan vazgeçildiğine dair yazılı beyan gerekecek.
● Taşeron firmalara nasıl bir kolaylık getirildi?
Bu firmaların işleri yürütmek için aldığı iş makinesi gibi taşınırlar ile tüketim malzemeleri, devlet tarafından satın alınacak veya kiralanacak.