Esnaf Odasından Torba Yasa Paneli
Büyükçekmece Esnaf ve Sanatkarlar Odası kamuoyunda Torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle ilgili olarak SGK. Vergi ve Esnaf Odası ödemelerinin yapılandırılması konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak katılan Oda başkanı Rahmi Yazıcı, Büyükçekmece Vergi Dairesi Müdürü Mehmet Rıfat Yıldırım ve SGK Küçükçekmece Şube Müdürü Şükran Beyezdağ kanun hakkında esnafı bilgilendirdiler.
Büyükçekmece Esnaf Odası toplantı salonunda dün gerçekleşen panelin açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Yazıcı, ‘Esnafın durumu malum sıkıntı içerisinde bu sıkıntılar sürekli artıyor. Esnafımızın 18 kalem rutin ödemeleri var. Ayrıca aidatların faizleri konusunda sıkıntılar var. Esnafın 6 katrilyon kredi kartı borcu var. Esnafa bu borçlarını faizsiz ve taksitle ödeme kolaylığı geliyor. Bu yasa Cumhuriyet tarihinde çıkan çok kapsamlı ve çok avantajlı bir yasadır. Bu avantajdan yararlanalım.’ dedi.
SGK Küçükçekmece Şube Müdürü Şükran Beyazdağ ise slayt gösterisi eşliğinde esnaflara kanunun getirdiği avantajlar hakkında geniş bilgi verirken, Büyükçekmece Vergi Dairesi Müdürü Mehmet Rıfat Yıldırım ise, ‘Bu kanun mükellef ile vergi idaresi arasındaki davaların sulh yoluyla çözme yönünde düzenleme yapılmasıdır.’ dedi.
Torba yasa ile birikmiş borçlarından kurtulma şansı son gün 30 Nisan..
Bir çok avantajı içerisinde bulunduran torba yasa da 2010 Kasım ayına kadar Kamuya olan kesinleşmiş borçların tamamı (sigara yasağı nedeniyle kesilen cezalar hariç), yeniden yapılandırılmış ve 36 aya varan vadeler ile taksitlendirilmiştir.
Kanun kapsamına giren vergi borcu asıllarında hiçbir surette indirim yapılmadığından, borç asıllarının tamamının ödenmesi gerekmektedir. Gecikme faizi, gecikme zammı gibi alacaklar ile vergi asıllarına bağlı cezaların tamamı silinmektedir.
Bunun yerine, borç asıllarına enflasyon (TEFE/ÜFE) oranında faiz uygulanacak ve başvuru sahibinin talebine göre borç asıllarıyla beraber peşin veya 6, 9, 12 ve 18 taksitle toplam 36 ayda ödenebilecektir.
Yeniden yapılandırılan borç asılları, bu borçların peşin ödenmesi halinde geçerli olacak ve borçların taksitlendirilmesi halinde bu borçlara yıllık yüzde 5 oranında bir faiz eklenecektir.
Taksitler iki ayda bir ödenecektir.
Vergi, vergi cezası, idari para cezaları ve diğer borçların (sosyal güvenlik primleri hariç) ilk ödemeleri Mayıs ayında; sosyal güvenlik primi borçlarının ilk ödemesi ise Haziran ayında yapılacaktır. Böylelikle, vergi ve vergi cezaları ile sosyal güvenlik primlerinin aynı anda ödenerek aylık borç yükünün artmasının önüne geçilmiştir. Bu nedenle, bir yıl vade ile ödenecek olan borçlar 6 taksitte, 36 ay vade ile ödenecek borçlar 18 eşit taksitte ödenmiş olacaktır.
Kesinleşmiş borçların yanında dava konusu olan ve henüz dava süreci tamamlanmamış vergi ve vergi cezaları da yapılandırılmaktadır. Esnaf ve sanatkârlarımıza, dava konusu olan vergi ve/veya vergi cezasının yargıda hangi aşamada olduğuna göre değişen avantajlı ödeme kolaylıkları getirilmektedir.
Borçların yapılandırılması için başvurusu süresi, 2 Mayıs 2011 Pazartesi günü sona erecektir. Borç yapılandırılmasından yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkârlarımızın, bu süreye kadar bağlı oldukları vergi dairelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Ödenecek ilk taksit Haziran 2011’den başlayarak 2 ayda bir azami 18 eşit taksitte ödenebilecektir.