Halkının yüzde 42’sinin yılda en az bir kere ayın sonunu getirebilmek için borçlanmak zorunda kaldığı Türkiye, bu alanda yapılan bir araştırmadaki sıralamanın en tepesine oturdu.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) “Avrupa’da Finansal Eğitim” başlıklı raporu yayımlandı. Raporda, OECD’nin girişimiyle kurulan Uluslararası Finansal Eğitim Ağı (INFE) tarafından 2015’te 17 ülkede yürütülen araştırmanın sonuçları da yer aldı.
Araştırmaya göre, 17 ülke içinde geçimini borçla sağlayan kişilerin nüfusa oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye. 1 yıl içinde ayın sonunu getirebilmek için en az 1 kere borç almak zorunda kalanların oranı Türkiye’de yüzde 42 iken, 17 ülkenin oran ortalaması yüzde 19 düzeyinde. Türkiye’nin hemen ardından yüzde 41’le Arnavutluk gelirken, üçüncü Letonya’da bu oran sadece yüzde 26. Belçika, İngiltere ve Norveç gibi ülkelerde, 1 yıl içinde iki yakasını borçla bir araya getirenlerin oranı yüzde 10’un altında.
FATURA ÖDEMELERİ DE DÜZENSİZ
Araştırmada, 1 yıl içinde en az 1 defa gelirinin geçim masraflarının altında kaldığını söyleyenlerin oranı da tespit edildi. Arnavutluk’ta nüfusun yarısından fazlası (yüzde 54) bu duruma düştüğünü belirtirken, aynı soruya “evet” yanıtı verenlerin oranı Türkiye’de yüzde 50, Fransa’da yüzde 40, Letonya’da yüzde 37; Hırvatistan, Rusya ve Portekiz’de yüzde 35 oldu.
Türkiye’de faturalarını düzenli ödeyenlerin oranının düşüklüğü de dikkat çekiyor. Rapora göre, geçinme zorluğu bakımından Türkiye ile benzer verilere sahip olan Arnavutluk’ta faturalarını düzenli ödeyenlerin oranı yüzde 81 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 66 düzeyinde. 17 ülke içinde sadece Hırvatistan’da faturalarını düzenli ödeyenlerin oranı (yüzde 61) Türkiye’dekinin altında.
Polonya’da halkın yüzde 67’si, Rusya’da yüzde 70’i, Litvanya’da yüzde 71’i, Macaristan’da yüzde 77’si faturalarını düzenli öderken, bu oran Belçika’da yüzde 93’ü, Fransa’da yüzde 95’i buluyor. 17 ülke halkının düzenli fatura ödeme oranı ortalaması ise yüzde 80 seviyesinde.