Zam ve talan torbası Meclis'te!

Hükümetin torba yasasıyla projeler ÇED’den kaçırılacak, hastanelere zam gelecek.
Yurtdışındaki para, altın, döviz gibi değerli varlıkları Türkiye’ye getirmeyi amaçlayan “varlık barışı” düzenlemesini “torba yasa tasarısıyla” TBMM’ye getirdi. Tasarıda hastanelerde alınan ilave ücretin artırılmasından, projelerin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) kapsamı dışına çıkarılmasına, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazisinin iskâna açılmasından, işverenlere prim indirimine kadar birçok düzenleme yer aldı.

Türk yurttaşlarının yurtdışındaki paralarını Türkiye’ye çekmek için düzenlenen varlık barışı “torba yasa” olarak Meclis’e sunuldu. İçinde pek çok farklı alanda bir dizi değişiklik getiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı’nda yer alan düzenlemeler şöyle:

* 18 yaşına kadar herhangi bir şart aranmaksızın sağlık yardımı alınabilecek. 

* Sadece yüksek öğrenim sebebiyle değil diğer öğrenim sebepleri ile gelen yabancı uyruklu öğrenciler “talep etmeleri halinde” genel sağlık sigortalısı sayılacak. 

* Türkiye’de 1 yıldan fazla ikamet izni ile ikamet eden yabancıların genel sağlık sigortalısı olmaları, zorunlu olmaktan çıkarılarak isteğe bağlı hale getirildi. 

* Sağlık hizmeti için SGK tarafından ödenecek bedellerin belirlendiği komisyonda üniversiteler ile özel hastanelerin temsilcileri de bulunacak. Ancak bu temsilciler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca seçilecek.

* Özel ile vakıf üniversite hastanelerinin aldıkları ilave ücretler artırılacak. Eskiden belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak bir katına kadar ilave ücret alınıyordu. Şimdi bu iki katına çıkarıldı. Bu ücretin tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

‘Hoca farkı’ tasarıda

* Öğretim üyelerinin, üniversite hastanelerinde kişilerin tercihi üzerine mesai saati dışında baktıkları hastalardan ilave ücret alınacak. Ücretin tavanı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetlerini geçmemek üzere Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Alınacak ilave ücret bir defada bir asgari ücreti geçemeyecek. (Asgari ücret şu anda 774 lira.)

* İşverenlerce yurtdışında çalıştırılan sigortalılar için ödenen prime esas kazanç üzerinden primlerde 5 puanlık indirim uygulanacak. Ayrıca, bölgesel istihdam teşviki uygulamasının yaşama geçirilmesi kapsamında Bakanlar Kurulu’na 6 puana kadar uygulanacak. 

* Sağlık hizmet sunucularının 16 Ocak 2012’den önce SGK’ye teslim ettikleri faturalar, 3 ay içinde incelenmediyse, sonrasında yapılan incelemede sağlık hizmet sunucusuna yersiz ödeme yapıldığı belirlense de yersiz ödeme tutarı için faiz tahakkuk ettirilemeyecek. 

* TİGEM’e ait Ceylanpınar’daki 169 milyon 245 bin 353 metrekare yüzölçümlü taşınmazlar göçer ailelerin iskânı için verilecek. Bu yerlerden bazılarının korunması gerekli kültür varlığı (sit alanı) olması ise dikkat çekti. Taşınmazların tesliminin ardından göçer ailelerin eski ev, baraka, ahır ve benzeri yapıları yıktırılacak.

* Üniversitelerin ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli öğretim elemanları ile idari personele fazla mesai ücreti ödenecek. Miktarı Bakanlar Kurulu belirleyecek. Ancak öğretim elemanlarına aynı süre için ek ders ücreti ile birlikte fazla çalışma ücreti ödenmeyecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri