Beylikdüzü Kurucu Belediyle Başkanı, Aras Marmara Eğitim Vakfı (AREV) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Orakçı'nın davetlisi olarak geride bıraktığımız Cumartesi gününü Erzurum'da geçirdik.
Orakçı, doğup büyüdüğü köye bir ilk okul ve orta okul yaptırarak önemli bir hayır işlemiş bu hayrı memleketi Erzurum dışında İstanbul'dan götürdüğü yüz kişilik bir heyet ile paylaşmak istemişti.
Cumartesi sabah saat 05.30 gibi Beylikdüzü'nde bluşarak 2 otobüse binip Atatürk Havaalanında olduk. Erzurum'a indiğimizde sabah saat dokuz gibi güzel bir hava karşıladı bizi. Orada da bekleyen otobüsler ile önce Erzurum içerisinde kısa bir tur attık.
Erzurum Ulu Camii'yi tanıdık. Selçuklular zamanında yapılan cami doğrusu hepimizi şaşırttı. Yaklaşık bir yıl önce bu camiyi yapan mimar Güneydoğu ve Güneybatı adını verdiği kubbe ile saate ihtiyaç öğlen ve ikindi namaz vakitlerini öğrenmeyi sağlamış. Kubbeden camiye vuran güneş ışığı önce hilal şeklini alıyor ardından tam yuvarlak olduğunda Güneydoğu'dan vuran ışık öğlen vaktini Güneybatı'dan vuran ışık ise ikindi vaktini haber ediyormuş.
Derken ikiz minareli cami, Erzurum kalesi ve Palan döken dağlarına uzaktan seyreden bir gezinin ardından okulun bulunduğu, Horasan İlçesi'ne bağlı Yeşilyurt Köyü'ne doğru yola koyulduk.
Yaklaşık 100 km yolun ardından Horasan'a varmıştık ancak bizi inanılmaz tehlikel ve toprak bir 21 km köy yolu beklediğini bilmiyorduk. Diğer otobüste yolculuk nasılgeçti bilmiyorum ancak bizim otobüsün durumu biraz sağlıksız olsa da yolda gırgır şamata yaparak bu durumu lehimize çevirmeyi bildik.
Erzurum'lu arkadaşlar umarım anlattığım Erzurum hikayelerini sevmişlerdir.
Zorlu geçen iki saatlik yolcuğun ardından köye varmıştık. Köye daha varmadan bu kadar kötü yaşam şartları içerisinde yaşayan köylüleri düşündükçe batıda yaşayanların ne kadar şanslı oldukları bir kez daha aklımıza geliyordu.
Açılışa daha önceden geleceği açıklanan İçişleri Bakanı Muammer Güler'in gelemediğini de öğrenirken her ne kadar geçerli bahanesi olsa da Sayın Bakanın bir taraftan acaba bu köy yollarından ve güvenlik durumundan dolayı mı gelememişti Sayın Bakan yoksa, Ak Parti ile beş yıl önce arası gerilen Vehbi Orakçı ile hala partinin buzları erimemiş mi de gelmemişti diye düşünmeye başladık.
Çocuklar çok mutluydu
Köydeki açılışta bir tarafta vali, kaymakam, belediye başkanı, gazeteci, iş adamı vardı ancak en çok mutlu olanlar o kadar kendini belli ettiriyordu ki. Kırık dökük bir okullarının iki kat modern bir hal alışına sevinen çocuklar artık böyle güzel bir okulda okuyacaklarının farkındalığı ile gözlerinin içi gülmekteydi.
Ben de tam bu esnada çocukları kucaklayarak fotoğraf çektirmiştim.
Ben de tam bu esnada çocukları kucaklayarak fotoğraf çektirmiştim.
Büyükşehir Erzurum!
Köyden geri Erzurum'a döndük ve akşam saatlerinde şehrin merkezinde tur atarak ufak tefek alış veriş yapıp gezdik. Gördüğüm kadarıyla Büyükşehir olan Erzurum'da gece hayatı denen bir olay yok. Saat 21.00 civarı şehirden ayrılsak da mağazaların ve dükkanların çoğunun o saatte kapandığını gördüm.
Doğal havası, suyu, cana yakın misafirperver insanları tamam da hayat şartları İstanbul'un çok çok gerisinde.
Sadece Erzurum mu böyle tabiki hayır. Anadolu'nun bir çok şehri Erzurum'dan daha beter.
Organizasyon tam puan alamadı
Tabi Vehbi Orakçı inanılması güç bir hikayeyi başararak okulu bile olmayan doğup büyüdüğü köyden çıkarak okumuş, mühendis olmuş, sonra belediye başkanı olmuş ve daha sonra işlerini daha da büyüterek köyüne okul yaptrımanın gururunu yaşıyordu.
Bu güzel hikayede insanın eleştiri yapması pek kolay değil. Yine de biz insanız ve gazetelik yapıyoruz diyerek küçük bir eleştiri yapalım.
Öncelikle İstanbul'dan Erzurum'un bir köyüne 100 kişiyi götürüp getirmek kolay değil. Durum böyle olunca organizasyon hataları çok oluyor. Mesela bir gezi programı neden yoktu, Erzurum'da ulaşımı sağlayan ototbüs çok sağlıksız çıkmıştı, toprak yolda içi toz alan otobüste duman içerisinde kalmıştık. Gidiş Yeşilköy geliş Kurtköy fikri kimden çıktı, sırf biraz daha ucuz olsun diye düşünülmüş ise daha da kötü. Erzurum'dan Sebiha Gökçen'e her akşam saat 22'de, Atatürk'e saat 19'da uçak var. Hem biraz daha erken gelinerek konuklar daha rahat ettirilebilinirdi.
Neyse sonuçta bir günlük seyahatti geçti gitti. Bizim uyarımız sadece biraz daha özen gösterilebilinirliğe dikkat çekmek.
Geziye katılan Kanal D'de yayınlanan GENÇ BAKIŞ programı yapımcısı Abbas Güçlü ile bol bol sohbet ettik.