Taksim’e çıkan bütün yollar kapatıldı, İstanbullular eve hapsoldu, yürümek isteyenlere biber gazı sıkıldı. Gün boyu helikopterler güvenlik amaçlı uçuş yaptı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye’nin birçok şehrinde bayram havasında kutlanırken, Taksim Meydanı’na çıkışın yasaklandığı İstanbul’da ise olağanüstü koşullar hakimdi. İstanbul’da günler öncesinden polis barikatlarının yığıldığı Taksim Meydanı ve meydana çıkan tüm yollar polis ablukasına alındı. İstanbullular evlerine hapsolurken meydana çıkmak isteyenler İç Güvenlik Yasası kapsamında gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, 203 kişinin gözaltına alındığını, olaylarda 6 emniyet mensubu ve 18 göstericinin yaralandığını açıkladı. İstanbul Barosu ise 250 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Polisin en sert müdahalesi Barbaros Bulvarı’ndan Taksim’e yürümek isteyenlere oldu.
BEŞİKTAŞ'TA POLİS MÜDAHALESİ
Beşiktaş'ta toplanan gruplar, Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek için hareketlenince, polis TOMA ve biber gazı ile müdahale etti. Atılan biber gazlarından etkilenen grup üyeleri dağıldı. CHP Beşiktaş İlçe Merkezi'ne sığınan göstericileri polis bina girişine kadar takip etti. Polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.
UZLAŞAMADILAR
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği temsilcilerinden oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile Emniyet yetkilileri arasında Taksim Meydanı'na çıkma konusunda uzun süre tartışma yaşandı. Sendikacılar Taksim'e çıkma konusunda ısrar ederken, Emniyet yetkilileri kesinlikle buna izin vermeyeceklerini söylediler. Emniyet yetkilileri sınırlı sayıda sendikacının Taksim'e gitmesine izin verileceğini belirtirken, sendikacılar arkadan gelecek gruplarla konuşarak bir olay çıkmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Ancak taraflar arasında uzlaşma çıkmadı.
MÜDAHALE OLDU
Beşiktaş'ta toplanan gruplar saat 14.00'te yürüyüşe geçmek için hareketlenince, polis biber gazı ve TOMA'dan tazyikli su sıkarak göstericilere müdahale etti. TOMA'nın önünde bulunan bir grup polise bir süre direnmeye çalıştı. Çıkan arbede sırasında polis grubun içinden bazı kişileri gözaltına aldı. Olayların ortasında kalan "Kuzey Ormanları Savunması"na üye yaşlı bir kişinin ise fenalaşarak yere düştüğü görüldü. Sağlık ekipleri fenalaşan kişiye ilk müdahaleyi yaptıktan sonra ambulansla hastaneye götürdü.
VALİLİK'TEN GÖZALTI AÇIKLAMASI
İstanbul Valiliği 1 Mayıs’la ilgili açıklama yaptı.
Valilik 203 kişinin gözaltına alındığını, yaşanan olaylarda 6 emniyet mensubu ve 18 göstericinin yaralandığını duyurdu.
Valilik’ten yapılan açıklamada ayrıca, “Yapılan çalışmalar neticesinde saat 16.00 itibariyle; 2 adet ses bombası, 1 adet silah, 54 adet Molotof kokteyli,5 adet havai fişek rampası, 6 adet sapan, 6 adet maske, 1 adet telsiz ve 1 adet kar maskesi ele geçirilmiştir” denildi.
1 MAYIS ÇELENGİ PARÇALANDI
Arbede sırasında, grubun taşıdığı, üzerinde kırmızı ve beyaz güllerle "1 Mayıs" yazılı çelenk de parçalandı. Parçalanan çelengi yoldan atmak isteyen bir polisin ayağıyla çelengi ezmesi dikkat çekti.
Müdahale sırasında, 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri ile HDP Milletvekilleri Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel de arada kaldı.
Polisin müdahalesiyle gruplar Beşiktaş Çarşı'nın içinde ara sokaklara dağıldı. Bazı göstericiler ise polise şişe ve taş ile karşılık verdi. Polis dağılan grupları ara sokaklara kadar takip etti
POLİS CHP'NİN BULUNDUĞU HANA GİRDİ
Polisin kovaladığı bazı göstericiler CHP Beşiktaş İlçe binasına sığındı. Polis grubu gözaltına almak için CHP Beşiktaş İlçe binasının bulunduğu iş hanına girdi. Bu sırada polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Olayın ardından, polisler herhangi bir kişiyi gözaltına almadan binadan ayrıldı.
Bu arada, polisin Barbaros Bulvarı ve çeşitli noktalardaki müdahalesi sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Gözaltılara tepki gösteren eylemciler polise taş atarken, bazı eylemcilerin de havai fişek attığı görüldü.
BARBAROS BULVARI'NI GAZ BULUTU KAPLADI
Eylemciler "Her yer Taksim / Her yer direniş" ve "Hırsız, katil AKP" sloganları atarken, polisler ile göstericiler arasında Barbaros Bulvarı'nda kovalamaca yaşandı. Bu sırada polisin gaz bombası kullanması nedeniyle çevreyi gaz bulutu kapladı.
Grupların ara sokaklara kaçarak dağılmasının ardından, Barbaros Bulvarı yaklaşık 10 saat sonra trafiğe açıldı.
POLİSLERİN ARASINA GİRİP DÖVDÜLER
Fulya'da yaşanan olaylar sırasında polisten kaçan grupta olduğu belirtilen 2 kişi bir işyerine girdi. Buradan çıkan 2 kişi ile çevredeki 5-6 kişi arasında kavga çıktı.
2 gösterici, tekme ve yumruk darbeleriyle gerileyip kaçmaya başladı, onlardan 1'ini polis yakalandı.
Sivil giyimli kişiler polislerin arasında bulunan göstericiyi hem yumruklamaya devam etti, hem de bayrak sopasıyla vurdu.
Bu sopa olayın ilk anında göstericilerin elindeydi. Sivil giyimli kişilerin, göstericiyi polislerin arasında yumruklamaya devam ettiği sırada "vatan hainleri" diye bağırdıkları duyuldu.
Gözaltına alınan göstericiye olay yerinden uzaklaştırıldığı sırada vurmak isteyen bir polise de meslektaşları engel oldu. Gözaltına alınan gösterici polis minibüsüne konuldu.
Göstericilere saldıran kişilerin daha sonra polislerin gözü önünde olay yerinden uzaklaştı.
TKP'Lİ GRUBA TAKSİM'DE MÜDAHALE
Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi yaklaşık 25 kişilik grup, Taksim'de bir otelden çıkarak eylem yapmak istedi. Polis gruba, müdahale etti.
Taksim'de bir otelden çıkan yaklaşık 25 kişilik TKP üyesi grup, Cumhuriyet anıtına doğru koşmaya başladı. Bir anda ne olduğunu anlamakta zorlanan polisler, gruba müdahale etmeye çalıştı.
Önce sivil polisler gruba müdahale etti, ardından da devreye çevik kuvvet polisleri girdi. Çevik kuvvet polisi, grubu Kazancı yokuşuna doğru uzaklaştırdı. Çok sayıda gösterici gözaltına alındı.
1 MAYIS'TA İLK GÖZALTI BEŞİKTAŞ'TA OLDU
İstanbul Beşiktaş'ta polis bir öğrenciyi gözaltına aldı. CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, öğrenciye sarılarak engel olmaya çalıştı. Çelebi ile polis arasındaki görüşmeden sonra gözaltına alınan öğrenci serbest bırakıldı.
Gün içinde 1 Mayıs kutlamaları sırasında çok sayıda kişi değişik noktalarda gözaltına alındı.
TAKSİM MEYDANI'NDA PANKART AÇAN 2 KADIN GÖZALTINA ALINDI
Taksim Meydanı'nda pankart açan iki kadın gözaltına alındı. Polis meydana gelerek pankart açan iki kadın önce pankartını toplamak istedi. Göstericilerden bir pankartı bırakmamak için direndi. Polis eylemcinin elinden pankartı aldıktan sonra her ikisini de gözaltına alarak polis aracına bindirdi.
Polis, Taksim Meydanı'nda saklandıkları binadan aniden çıkarak eylem yapan göstericileri küçük bir karışıklıktan sonra gözaltına aldı.
Polis, Taksim Meydanı'nda saklandıkları binadan aniden çıkarak eylem yapan göstericileri küçük bir karışıklıktan sonra gözaltına aldı.
Polis, kelepçeleyip yere yatırdığı bir göstericinin başına gelen sokak köpeğini de bir tekme savurarak uzaklaştırdı ve göstericiyi "olası tehlikelerden" korudu.
O anlar Anadolu Ajansı objektiflerine yansıdı.
Taksim'de polisin ayağıyla uzaklaştırmaya çalıştığı köpek, 1 Mayıs'ın en çok konuşulan haberlerinden biri oldu.
PEKİ SONRA NE OLDU?
Polis gözaltına aldığı göstericileri ekip arabasına bindirdi. Ancak köpek vazgeçmedi. Gözaltına alınan eylemcilerin bulunduğu ekip arabasının arkasından havlayarak koşmaya devam etti.
TAKSİM 22.00’DE NORMALE DÖNDÜ
Taksim’e çıkan cadde ve sokaklardaki bariyerler, 20.30’da toplandı. Belediye ekipleri meydan ve çevre temizliği yaptı. Saat 22.05’te yollar araç trafiğine açıldı. Metro seferleri de normale döndü. Taksim Meydanı’nın yaya geçişine açılmasından kısa süre sonra slogan atıp, pankart açan 2’si kadın 5 kişiye müdahale eden polis gözaltına aldı.