Belediye yönetiminin işgalcilere göz yumması tepki çekerken, kiraya verilen yerlerin de kanuna aykırı bir şekilde açık ihale usulü yerine pazarlık usulü ile elden çıkarıldığı, adrese teslim kiralamaların yapıldığı tespit edildi
14 Mayıs seçimlerinin ardından CHP'de başlayan değişim tartışmasında eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ateşli savunucularından olan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile sözlü tartışmaya girişen Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun, yeniden aday yapılıp yapılmayacağı tartışılırken, Sayıştay Başkanlığı'nın yayımladığı 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu'nda belediyede çok sayıda usulsüzlük tespit edildi. 2 dönemden beri Kerimoğlu'nun başkanlık ettiği Bakırköy Belediyesi'nde idarenin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan 125 adet taşınmazın, kiralama ihalesi yapılmadan ecrimisil karşılığında kullandırıldığını tespit eden denetçiler, bu durumun 2886 sayılı Kanun’da yazılı amir hükümlere aykırı olduğunu
Sayıştay denetçilerinin yaptığı incelemede, Bakırköy Belediyesi'nin tasarrufunda bulunan park, yol, yeşil alan ve oyun alanı gibi tapuda kamuya terk edilen bazı yerler ile idarenin mülkiyetindeki yerlerin herhangi bir ihale yapılmadan işgal edildiği, bu işgalcilerin söz konusu yerlerden çıkarılmadığı, bunun yerine geçmişe dönük olarak tespit edilen ecrimisillerin kira gibi ileriye dönük de uygulanarak işgallerin devam ettirildiği ortaya çıktı.
125 adet taşınmazı ihale yapmadan ecrimisil yoluyla istediği kişilere ticari amaçla kullandıran Bülent Kerimoğlu'nun, kiraya verdiği yerlerde de 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na aykırı hareket ederek, açık ihale usulü yerine, pazarlık usulünü tercih ettiği görüldü. Bu usulsüzlüğü de gün yüzüne çıkaran denetçiler, Bakırköy Belediyesi'nin 2022 yılında gerçekleştirdiği kiralama ihalelerinde mevzuata ve yargı kararlarına aykırı bir şekilde pazarlık usulünü kullandığını tespit etti. Sayıştay denetçileri, açık ihale yerine pazarlık usulü ihalenin tercih edilmesinin hukuka aykırı olduğu gibi söz konusu uygulama ile ihalelerde açıklık ve rekabetin sağlanması ilkelerinin çiğnendiğini dile getirdi.
Bakırköy Belediyesi'nde gerçekleşen usulsüzlükleri tek tek rapor eden denetçiler, imar planlarında park alanı olarak işlevlendirilen ve tüm vatandaşların kullanımına açık olması gereken yerlerin de ecrimisil karşılığında amacı dışında kullandırıldığını ortaya çıkardı. 3194 sayılı İmar Kanunu’na atıf yapan denetçiler, belediyeye bedelsiz terk edilen yerlerin satılamayacağına, başka bir maksat için kullanılamayacağına dikkat çekti. İstanbul İmar Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesinde park alanlarına nelerin yapılabileceğini sıralayan Sayıştay denetçileri, “Yapılan incelemede, idarenin tasarrufuna bırakılan yeşil alan ile park alanlarında yukarıdaki mevzuat hükümlerine aykırı 4 adet taşınmazın ecrimisil karşılığı sadece site sakinleri tarafından kullanıldığı görülmüştür. Netice olarak, toplumun yararlanması için ayrılan park ve yeşil alanlarda yalnızca belirli kişilerin kullanım imkanına sahip olması imar mevzuatına aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle, idare tarafından bu kullanımların sonlandırılıp, tahliyelerin gerçekleştirilmesi ve park alanlarının işlevine uygun olarak kamunun kullanımına sunulması önem arz etmektedir” açıklamasını yaptı.